20.09.2017 | 14:35
Борисов иска 50 млн. лв. от турската компания Yozturk, в скандала е замесен и Цацаров (аудио)
Гърми нов международен скандал, забъркан от политико - икономическия кръг КОЙ

Запис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и жена, която твърди, че е представител на турска корпорация, хвърля сериозни обвинения за корупция към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Материалът беше публикуван от сайта „Афера“, който пише, че е получил записа от човек, подписал се като „Георги Възмездев“, заедно с бележка, в която се твърди, че е направен от турските тайни служби.

Записът е придружен от сканирани копия на писма, разменени между турската компания Yozturk и Фонда за гарантиране на влоговете. От тях остава впечатлението, че на 13 май 2015 г. Юсуф Йозтюрк, който е председател на борда на директорите на компанията „Йозтюрк Холдинг“, е поискал да придобие банка „Виктория“. За да стане това обаче е необходима една междинна стъпка и турците предлагат да я направят.

„Виктория“ е собственост на КТБ, а КТБ е във фалит. Неин най-голям кредитор се явява Фондът за гарантиране на вземанията, който е налял 1,5 млрд. евро в КТБ и никой не може да придобие банка „Виктория“, без да удовлетвори Фонда за гарантиране на вземанията.

Затова турците предлагат да изкупят правото да събират кредитите към КТБ, които иначе Фондът за гарантиране на вземанията трябва да събира. В писмата не се споменава за цена, която турците са имали намерение да платят, но те са уверили българските власти, че имат банкова гаранция от името на 50 водещи световни банки, което гарантирало сериозните им намерения.

Фондът отговаря на предложението на 12 юни 2015 г. с писмо, в което се казва, че тъй като КТБ е обявена в несъстоятелност, лицензът й не може да възстановен, нито пък може да възобнови банковата си дейност. В същото време пък банка „Виктория“ е действаща и придобиването й може да бъде извършено чрез закупуване на акции от нейния капитал, които са собственост на КТБ.

Това е предисторията на записа, който изглежда се е състоял непосредствено след размяната на писмата. Тежките обвинения, които следват нататък са отправени изключително от женския глас, са който се твърди, че е на представител на турската фирма. В записа въпросният женски глас твърди, че висши държавници са поискали за сделката комисиона от 50 милиона долара. Жената, която разговаря с Цветан Василев, заявява, че на среща с турците освен „заместник президентът и премиерът“ ще присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Излиза, че от българската част са съобщили на Анкара, че няма Омански фонд, че това 30% са направили проучване, са били твои (на Василев – б.р). Намерил си някакъв човек и си го представил за Омански фонд. Зад фонда седиш ти с 30-те процента“, преразказва жената, на което Василев отговаря: „Ще се въздържа от коментар за това какво са заявили“.

От разказа на жената става ясно, че от българска страна ще присъстват в „събота“ на среща „с фактите“. „Ще видим какво ще донесат и какво ще сложат на масата. Те искали среща. Юсуф вика: Днес от сутринта два пъти ми звъняха, вчера ми звъняха, вика. Аз стоя зад думата си, вика. И знаеш ли какво викал Бойко? Вика: тоя или има много пари и иска да инвестира, или е луд да застане зад такъв човек“, разказва още жената.

По думите й нещата, които разказва, е научила пряко от Юсуф Йозтюрк, с когото пътувала в една кола. Той й казал, че „всичко са правили за пари“. „Представи си какво нещо е. Изнудвали са човека за пари“, разказва тя.

В отговор Василев заявява, че не се учудва от „организацията“, но нямал намерение да дава пари. „Пари в момента няма да им дам. Ако искат да правят дийл (сделка, б. р.), от който да се решават нещата позитивно и за държавата, и за тях, можем да разговаряме. Иначе аз нямам намерение на никой да давам тия пари. Нито на единия, нито на втория, нито на третия. Нито са ми направили нещо. Ощетили са ме, ограбили са ме всичките“, продължава Василев.

В отговор жената заявява: „Виж колко са нагли, Цветане, колко са нагли да предложат сума, разбираш ли? На каква основа? Това коментирахме тази вечер. Заради какво, какво си направил? Всеки човек по принцип е виновен, нали, за тях? Това коментирахме, това казват, нали, защото все пак изхождаме от мисълта, че трябва да имат и подкрепа от Анкара, за да направят нещо такова“, казва още тя.

Василев обяснява, че фактът, че „те му предлагат да купи същите активи на половин цена“, говорело, че „тях не ги интересува интересът на държавата, че тях ги интересува само личният им интерес и моето унищожаване“.

„Какво излиза? Че те, при това положение, нали, Yozturk си дава офертата, че иска, не могат нищо да направят и в този вариант си викат: Поне да изкараме 50 млн. от комисион, нали? Така ли е? Така излиза“, казва жената, при което Василев отговаря, че „те са изкарали повече пари, тези момчета“.

„А пък това, че някой твърдял, че няма Оман, да очакват осъдителна присъда, защото оманците ще ги осъдят. И то ще ги осъдят за много повече пари“, обяснява той.

В хода на разговора той задава и въпроса кой ще присъства на разговорите с турската компания.

„Държавата България. Ще дойде заместник -президентът, министър-председателят – кой от двамата, и Цацаров ще идва и още един човек. Искат пълна охрана на хотела, може и Бойко да дойде, нищо се не знае. Той навсякъде си пъха носа, нали знаеш… Ако тия пари не ги е казал той, заплюй ме… сто на сто… да ти кажа. Сто на сто“, отговаря женският глас.


Йозтюрк Холдинг, Калите Гювенчемиз

 До: Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ)

На вниманието на: Председателя на ФГВБ

 Дата: 13 май 2015 г.

Рег. No: OХ / 20150513-1

 Уважаеми г-н председател,

Компанията Йозтюрк Холдинг има опит в шест различни сектора и обслужва около десет различни под-компании. Основните сектори са „Строителство, енергетика, нефт и газ, минно дело, финанси и отбранителна промишленост“. Компанията е създадена през 1989 г. и има дъщерни дружества в различни сектори. Строителният бизнес е водещ на холдинга и годишният оборот е около 460 млн. щ. д. Строителната фирма вече притежава сертификат за строеж клас „А“, а досега завършените проекти възлизат на 8.6 милиарда щ.д.

Йозтюрк Холдинг, който е със седалище в Близкия изток и Турция и със своите клонове и мултинационални партньори, разполага с информация, че вашият Фонд е платил над 1.5 милиарда евро за Корпоративна Търговска Банка АД (КТБ) и Търговска Банка Виктория ЕАД, които понастоящем са под контрола на вашата институция. В този контекст, по отношение на уреждането на щетите, покрити от Фонда ние и нашите партньори планираме да поемем двете банки с банкова гаранция от името на 50 водещи, глобално одобрени банки. Смятаме, че проверката на двете банки може да се проведе в рамките на шест месеца с осъществяване на всички необходими процеси от наша страна.

Уважаеми г-н председател, предвид информацията, която ви предоставихме, бихме искали да проведем среща с Вас в час и дата, определени от Вас. Приемаме да изпълним гаранционните условия, които Фондът ще поиска.

 С уважение,

Юсуф Йозтюрк, Председател на Борда на директорите

Подпис: не се чете, печат

Дата: 13.05.2015

 Компания „Йозтюрк Холдинг“

Коза Плаза Б Блок Кат 28

104-6 34235 Eсенлер, Истанбул

Турция

Фонд за Гарантиране на Влоговете в Банките на Република България

 София, 12 юни 2015 г.

 Г-н Юсуф Йозтюрк

Председател на Борда на директорите

Компания „Йозтюрк Холдинг“

Коза Плаза Б Блок Кат 28

104-6 34235 Eсенлер, Истанбул

Турция

 Относно: Вашето писмо, рег. номер 90-0100/14.05.2015

 Уважаеми г-н Озтюрк,

 Относно вашето писмо от 14 май 2015 г., в което изразявате интерес да придобиете Корпоративна Търговска Банка АД (в несъстоятелност) и ТБ Виктория ЕАД, бих искал да Ви обърна внимание на следните аспекти:

Двете банки, за които споменавате, са в напълно различни правни ситуации, които до голяма степен определят възможностите за съответните им придобивания. Корпоративна Търговска Банка АД (в несъстоятелност) е предмет на производство по несъстоятелност и в процес на подготовка за ликвидация на активите, след което плащането на задълженията ще бъде осъществено с получените средства. Съгласно българския закон банка, която е фалирала не може да възстанови лиценза си, нито пък може да възобнови банкова дейност. Нейните активи могат да бъдат продадени в серии на цена, определена в съответствие със Закона за банковата несъстоятелност. Съществува и вариант да се продадат активите комплексно. Цената се заплаща, като се отварят сметки на имената на банките-кредитори. Тези сметки се захранват със средствата, които кредиторите получават като компенсация на исковете си към банката в несъстоятелност. В случая, купувачът може да бъде само друга банка със съответния лиценз в България или новоучредена банка в България, която е получила условен лиценз за придобиване на фалиралата банка.

Що се отнася до ТБ Виктория ЕАД, банката е действаща и разполага с лиценз. Придобиването й може да бъде извършено чрез закупуване на акции от нейния капитал, понастоящем собственост на Корпоративна Търговска Банка АД. Такава сделка може да се извърши след предварително одобрение от БНБ, която като централна банка на Република България контролира банките в страната. Придобиването на всичките акции на местна банка е процедура, сходна с лицензирането на банка. Купувачът следва да изпълни много високи изисквания съгласно Закона за кредитните институции и Наредба № 2 на БНБ, като същевременно отговаря на изключително строги критерии за реномиран участник на международните пазари, чието навлизане на българския пазар ще допринесе за повишаване нивото на банковите услуги в страната и общата стойност на банковото посредничество. Изискванията за нови участници в българския банков пазар са представени детайлно в Лицензионната политика на Българската Народна Банка, достъпна на уебсайта на банката. Следва да се отбележи, че през изминалите десет години БНБ не е издала нито един лиценз за банкова дейност в България, но поради относително ограничения пазар и силно застъпеното присъствие на клонове на големи европейски банкови групи, пазарът се отличава с изключително силна конкуренция.

Ако продължавате да проявявате сериозен интерес да сключите сделки, свързани с въпросните банки предвид информацията по-горе, Управителният съвет на ФГВБ е готов да проведе среща с ваши представители, на която от Вас ще се очаква да предоставите подробна информация за вашия холдинг, основните му финансови показатели през последните години, вашия опит в управлението на банки и финансови предприятия, както и вашата планирана стратегия за правене на бизнес в България. Препоръчваме Ви да се свържете и с ръководството на Българската народна банка за предварителни консултации във връзка с планираните придобивания. По време на срещите можете да получите полезна информация за политиката и правните процедури, свързани със сделки от подобен характер.

С уважение,

Радослав Миленков, Председател на Управителния Съвет на Фонда за Гарантиране на Влоговете в Банките на Република България

Подпис:

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране