23.04.2015 | 20:42
Европейската комисия осъди България заради цифровизацията
Плащаме по 200 000 евро на ден заради мултиплексите на Цветан Василев

България е нарушила европейските правила с ограниченията, наложени при конкурсите за правата за излъчване на цифрови телевизионни и радиопрограми – т. нар. мултиплекси. Това е решил в четвъртък Съдът на Европейския съюз в Люксембург. Нарушенията са три и засягат няколко европейски директиви.

Съдът се е произнесъл в полза на Европейската комисия (ЕК), която откри наказателна процедура срещу България заради мултиплексите през 2011 г. Сега страната трябва да поправи нарушението, а ако не го направи е заплашена от глоби. Те се определят с последващо решение на съда по искане на Брюксел и зависят от тежестта на нарушението и периода, в който комисията реши, че е действало.

Това е първата наказателна процедура срещу България, достигнала съдебна фаза и завършила в полза на ЕК. В момента в Съда на ЕС се водят дела срещу страната заради все още работещите бунища, които не отговарят на европейските изисквания, и за изграждането на вятърни паркове в защитената зона „Калиакра“, която е част от екомрежата НАТУРА 2000.

До сегашното съдебно решение се стигна заради конкурсите за цифрови лицензи, проведени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) през 2009 г. при правителството на Сергей Станишев и първия кабинет на Бойко Борисов. Всичките шест лиценза за разпространение на цифров сигнал тогава бяха спечелени от две компании – „Тауърком“ и „Хану про“, чиито инвестиции бяха обезпечени от вече обявената във фалит Корпоративна търговска банка.

В момента правата за мултиплексите се държат от „НУРТС диджитал“ (преди това „Тауръком“) и „Фърст диджитал“ (след смяна на собствеността на „Хану про“). „НУРТС диджитал“ разпространява частните телевизионни и радиопрограми, а „Фърст диджитъл“ – обществените радио и телевизия. И двете компании бяха контролирани от собственика на вече фалиралата КТБ Цветан Василев. „НУРТС диджитал“ е собственост на „НУРТС България“, която държи мрежата за цифрово разпръскване. „Фърст диджитъл“ пък по документи е собственост на швейцарска фирма.

„НУРТС България“ и „Фърст диджитъл“ са сред компаниите, които неизвестната фирма LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие обяви, че придобива от Цветан Василев за 1 евро и ангажимент за изплащане на 900 млн. евро кредити. Сред дружествата са още „Българска телекомуникационна компания“ („Виваком“) и военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“.

Според съда нарушенията на България при тези конкурси са три. Първото е, че със Закона за електронните съобщения е въведено ограничение само две предприятия да могат да получат честоти за цифрово разпръскване и да предоставят съответната електронна съобщителна услуга. Според Европейската комисия и Съда на ЕС това нарушава конкуренцията.

Второто нарушение отново е свързано с текст в Закона за електронните съобщения, според който компании, които имат телевизии в други държави, и свързаните с тях лица не могат да участват в конкурсите за мултиплексите. На това основание от търговете беше отстранено австрийското дружество ORS, което атакува търговете пред Брюксел заедно с българското „Ди Ви Би Ти“.

Третото основание за осъдителното решение срещу България отново е нарушение на правилата на конкуренцията заради законовата забрана спечелилите конкурсите за ползване на честоти да строят собствени електронни съобщителни мрежи. Така те ползват мрежата на „НУРТС България“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране