09.02.2021 | 17:28
1 млн. лв. за артисти, близки на ГЕРБ
Решението на правителството не бе оповестено

Правителството ще изплаща държавни парични награди на 65 творци в следващите три години, предаде Сега. Става дума за месечни суми от 350 или 500 лв. на наши певци, композитори и поети, които ще се дават по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.

Припомняме, че 300 000 души са хората със свободна професия, на които държавата обеща помощи по време на пандемията, но не дава.

По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци, но в него има предвидено и отпускането на парична награда за период до 3 г., като тази възможност досега се е прилагала рядко. Решението е взето на 3 февруари, но за него се разбра едва след като се появи в деловодството на Народното събрание и в правната система на Министерския съвет, като първи го съобщиха Новините.бг.

Сумата е скромна – 1 045 800 лв. за целия период на отпускане. Всички в списъка са певци, композитори, музиканти или свързани по друг начин с естрадата – Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефка Берова, Ваня Костова, Веселин Маринов, Диана Дафова, Кирил Маричков, Етиен Леви, Петя Буюклиева и т.н. Парични награди има и за поетите, награждавани на конкурси за българска песен Александър Петров, Найден Вълчев, Недялко Йорданов, съпругата на организатора на „Златния Орфей“ Генко Генов – Дариана Генова, журналистът Иван Тенев.

Припомняме, че Кирил Маричков, който уби жена на пътя при катастрофа, се обяви против протестите срещу властта, като заяви че не би излязъл да протестира.

„Сериозно е, когато протестираш срещу нещо, да предлагаш какво точно да се направи на негово място. Затова не ме виждате по протестите. А това, че пускат мои песни – много хубаво. Аз съм съгласен с основните неща – много ми харесва това „Мутрите вън“, само че изглежда, че става само за някои мутри, не за всички. Много искам да ми се обясни как точно ще стане това  – мутрите вън, и как точно ще се премахне тази зависимост на държавата и на всичко от определени мутри“, коментира на 1 септември пред БНР музикантът Кирил Маричков.

Прави впечатление, че решението не бе оповестено официално по обичайните канали. Няма го нито в дневния ред на въпросното заседание, нито в справката с взетите решения. На 3 февруари премиерът Бойко Борисов два пъти се е включвал с видео от заседанието във „Фейсбук“, за да се похвали, че отпуска пари за училища, общини и пр. Нито дума обаче няма за жеста към творците, което е нехарактерно за премиерския стил – получателите на пари от правителството често присъстват на заседанията и чинно се отснемат с благодарности.

Няма яснота и как са определени сумите. 42-ма творци ще получават по 500 лв. месечно, а 23-ма – по 350 лв. месечно. Обикновено в такива случаи правителството отпуска максималната сума, която и тази година е 700 лв., и то под формата на пожизнена пенсия. Кухнята на подобни решения е потайна – малко се знае по какви критерии и кой предлага творци за награда. Въпросът се възприема болезнено в гилдията, като повод темата да се повдигне напоследък бе и кончината на Филип Трифонов, който преди няколко години сам поиска пожизнена пенсия от министерството на културата, но му бе отказано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране