18.12.2022 | 21:50
1 млрд. лв. изчезнали от сметките на „Булгаргаз“
С парите бил купуван газ на завишени цени, а от посреднически сделки със синьо гориво частната енергийна компания „МЕТ“ реализирала печалба от над 140 млн. лв.
Людмил Йоцов

Дебатите в пленарната зала за избор на правителството „Габровски“ доведоха до ожесточен словесен сблъсък и отправяне на скандални обвинения за корупция в енергетиката.

Бившият премиер Кирил Петков разпалено обяви от парламентарната трибуна, че предложеният за енергиен министър в кабинета „Габровски“ Николай Павлов е бил отстранен от неговия кабинет в началото на годината като шеф на „Булгаргаз“, тъй като ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден чрез подписването на анекс, с който се отказвал от „евтиния азерски газ“.

Вбесен от отправените обвинения, Николай Павлов поиска думата и на свой ред обвини в корупция Кирил Петков и неговия кръг „самопровъзгласили се енергийни експерти“.

Според думите на бившия директор на държавното дружество „Булгаргаз“, той е бил отстранен от поста си, за да може в търговията с газ да се намърдат частни фирми и посредници, прибиращи тлъсти комисионни.

„За няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони от „Булгаргаз“ – дружество, което държеше 95% от пазара на газ и което вкарваше всяка година по 1 милиард лева в икономиката.

След отстраняването ми и махането на Иван Иванов като шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), спуснатото от „Продължаваме промяната“ ново ръководство на „Булгаргаз“ договори азерски газ на 4 пъти по-висока цена от предварително постигнатата.

Надплатени бяха 275 милиона долара –  175 милиона за газа и още 100 милиона долара увеличение на банковата гаранция заради силно завишената цена при доставките на газ“, обяви Николай Павлов от трибуната на Народното събрание.

Още преди 2 месеца Николай Павлов е бил разпитван в ГДБОП по сигнал за корупционни действия, извършени от неговия наследник на директорския стол в „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

В края на месец януари т.г. правителството на Кирил Петков назначи Йоцов на мястото на отстранения барабар с целия борд на директорите на газовото дружество Николай Павлов.

Още в първия си работен ден Людмил Йоцов продаде на силно занижени цени газ от хранилището в Чирен на частното енергийно дружество „МЕТ“, където е работил допреди да се домогне до шефския пост в държавната „Булгаргаз“.

Според показанията на Николай Павлов, докато Людмил Йоцов е бил начело на държавното газоразпределително дружество, 1 млрд лв. изчезнали от сметката на „Булгаргаз“. С парите бил купуван газ на завишени цени, а от посреднически сделки със синьо гориво частната енергийна компания „МЕТ“ реализирала печалба от над 140 милиона лева.

Според показанията на Николай Павлов, наследникът му в „Булгаргаз“ прекратил еднолично договора с „Газпром“ още на 22 февруари, тоест дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Това му било заповядано лично от тандема Асен Василев – Кирил Петков, твърди енергийният експерт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране