01.10.2024 | 22:03
25 000 лв. заплата за три дни. Източван ли е театърът в Разград?
Строители, готвачи и безработни са били назначавани на работа. Същата схема е прилагана и Родопския театър в Смолян. Каратиста е бил на договор там

Фиктивно назначени служители в театъра в Разград са получавали по 25 хил. лв. заплата за три дни работа. Парите са им превеждани, а след това са предавани на хора, близки до директора театъра и местната филхармония – диригента Левон Манукян.

Това твърди прокуратурата, която преди ден арестува Манукян, а няколко часа по-късно го освободи срещу гаранция от 50 хил. лв. Наложена му забрана да напуска страната и са му повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Освен Манукян с обвинения са още трима души. Двама тях са с обвинение за пране на пари, а третият ще отговаря като съучастник на директора. Манукян вече бе освободен от поста си от министъра на културата Найден Тодоров.

Пернишки каскадьор

Един от обвиняемите е перничанинът Атанас Георгиев, който се представя като „каскадьор на свободна практика“, съобщи Нова телевизия. Според наблюдаващия прокурор Галин Гаврилов Георгиев е отговарял за набирането на работници за разградския театър и филхармония. Част от тях също били от Перник.

С тези хора били сключвани трудови договори за големи заплати – 25 хил. лв. Парите обаче не оставали у тях, а се теглели и предавали на Георгиев. Самият той също твърди, че ги е предавал на друго човек, когото не познавал. Засега каскадьорът остава в ареста.

Работниците по тези договори, т.е. едната страна по трудовото правоотношение, никога не е встъпвала в същото. Т.е. това са хора, които никога не са посещавали Разград, в частност театъра, никога не са престирали своя труд в полза на работодателя. Единственото, което са направили, е да предоставят личните си данни, говоря за повече от 40 лица. Срещу това са получавали трудов договор и огромно по мащабите си възнаграждение в сравнение с възнагражденията на служителите, които са дълогогодишни и реално работят в театъра„, обясни Гаврилов.

Според прокуратурата фиктивните назначения в разградския театър са започнали в началото на септември. Преди това бил сключен договор с частната фирма на единия от обвиняемите за изготвяне на документи. Тази фирма имала подобен договор и със смолянския театър.

Няколко дни след назначаването на общо 41 души било подадено искане до министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения. В рамките на три дни на театъра били преведени близо 940 хил. лв., което прави по около 25 хил. лв. на човек.

Разследващите твърдят, че парите били изтеглени от фиктивно назначените и дадени на Георгиев, който пък ги предавал на собственика на частната фирма – мъж с инициали П.П.

Арестите са извършени миналия петък. Тогава на бензиностанция в Пловдив са арестувани Георгиев и четвъртият обвиняем – Б.Ч. малко след като взели 50 хил. лв. от двама от назначените в театъра. У арестуваните са намерени банкови карти на други фиктивно назначени както и около 125 хил. лв. Самият Георгиев също се водел на работа в театъра.

Бургас, Разград, Пловдив

Манукян е родом от Бургас, където е завършил музикално училище, а след това и музикална академия. Известен е като концертиращ музикант с множество проекти и ангажименти. Кандидатства в конкурса за шеф на разградските театър и филхармония през 2022 г. Тогава обаче за директор е назначена варненската актриса Таня Карбова. Тя бе на поста до началото на юни.

Междувременно се появиха твърдения за напрежение в разградската филхармония. Въпросът бе обсъждан и в парламента. Карбова бе освободена в началото на юни. Според информация на БНР тогава постът директор временно е поет от Манукян. Бургаското издание „Флагман“ пък писа, че диригентът е бил официално назначен през септември, т.е. няколко седмици преди да бъде арестуван.

Делото се гледа в Пловдив, защото там са арестувани двама от предполагаемите участници в схемата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране