15.06.2015 | 9:43
25 са в ареста след боя между българи и цигани в „Орландовци“
Обстановката в квартала се нормализира; МВР: мургавите били нападнати от футболни хулигани

25 души са задържани при специализирана полицейска акция в квартал „Орландовци“. Ситуацията постепенно се нормализира след напрегната нощ.

Директорът на ГД „Национална полиция“, главен комисар Христо Терзийски обяви, че в квартала тече полицейска акция срещу хора, притежаващи опасни предмети – брадви, тояги, бухалки и др.

Полицейската акция се провежда след два дни на напрежение в района. Причината за неговото избухване стана инцидент, при който роми нападнаха с брадви българи, защото последните им направили забележка да не слушат високо музика. Инцидентът стана в събота. На следващия ден стотици българи, някои от които футболни запалянковци, нахлуха в ромските махали в квартала. На място бяха изпратени специализирани полицейски части, които трудно овладяха обстановката. При сблъсъците бяха задържани най-малко трима души.

След овладяването на ситуацията снощи около 200-250 души, много от тях местни жители, продължаваха да протестират. Те се оплакваха от незаконното настаняване на роми в двете махали, които се разрастват с бързи темпове. Някои от гражданите дори допуснаха, че това се настаняват с цел да упражнят правото си на глас на предстоящите през есента местни избори. Местен жител поиска еднакви закони за българи, роми и турци.

Днес на извънреден брифинг главен комисар Христо Терзийски заяви, че полицията няма данни зад тези протести да стоят политически сили. „Сред протестиращите имаме познати лица, които са от криминалния контингент. В „Орландовци“ пристигнаха хора от други части на София, които отговарят на профилите на спортни хулигани“, каза той.

Терзийски обясни, че събирането на толкова много хора на едно място предполага напрежение. „Това мероприятие не предполага изявен организатор, с който полицията да може да комуникира и да предотврати насилието“, добави той.

От своя страна директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов заяви, че протестът в „Орландовци“ няма изявен лидер. Той призова местното население също да не допуска чужди лица, които могат да провокират насилие. Младенов смята, че не може да се говори за повишена престъпност в района на фона на цялостната ситуация в столицата. „Обстановката не е изострена на фона на цялата обстановка в София. Имаме по 10-15 сигнала на нощ, те се обработват своевременно“, каза той.

Един от пострадалите при инцидента в събота разказа пред Нова тв, че идеята на протеста е била да се покаже неравнопоставеността между българи и роми. „Нашата цел не беше да провокираме насилие. Ние сме против него“, каза той. Според него случилото се донякъде се обяснява с факта, че с години се е трупало насилие и сега е избухнало.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране