22.12.2021 | 10:22
27,5 млн. лева за непроизведен ток от ТЕЦ-а на Ахмед Доган
Предприятието е пуснало търгове на енергийната борса, въпреки спрените доставки на газ

ТЕЦ “Варна”, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, е получила 27,5 млн. лв. за ток, който още не е произвела. Доставките на газ за централата са спрени заради натрупан дълг към “Булгаргаз”.

Въпреки това тецът е пуснал търгове за ток на енергийната борса в края на миналата седмица и началото на тази. На тях са били направени поръчки за доставка на електроенергия през януари за малко над 27,5 млн. лв.

В търговете, на които са били сключени сделките, е участвал един купувач. При такива случаи името му не се обявява и засега не е известно кой плати тази сума на теца за все още непроизведен ток.

Имало е и още търгове за електронерегия от варненския ТЕЦ, но те не са били успешни. Данаил Папазов, който е представляващ ТЕЦ “Варна” и бивш транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски, е коментирал пред Mediapool, че с приходите от сделката ще бъдат погасени задълженията към “Булгаргаз”, които са 24 млн. лв.

Папазов твърди, че в момента се преговаря с “Булгаргаз” за уреждане на задълженията и отново посочва, че част от търговете са се провалили, защото цената на тока не се е връзвала спрямо разходите им за газ. От газовото дружество уточняват, че имат договор с ТЕЦ “Варна” и доставките ще бъдат възобновени след уреждането на неплатените фактури.

На 12 декември Папазов сподели, че от 1 октомври са спрели сами централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата производството му не било рентабилно заради пиковите стойности на газа. За 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии, обясни Папазов.

Спряхме ги, защото дължат пари, заяви обаче изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. По думите му дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво, както е запорирала и сметки на централата. Павлов уточни, че мерят всички с един аршин – дали си плащат газа.

Дългът на теца според шефа на “Булгаргаз” е за газа от август и септември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране