03.03.2015 | 0:25
3-ти март – Национален празник на България
Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените“ остава завинаги част от българското самосъзнание.
През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националнит празник на България 3-ти мартщебъде отбелязан с празнична церемония на централния площад в Плевен.  Проявите за деня започват от 9:00 часа, когато ще бъде даден официално старта на лекоатлетическата щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи – Плевен“. Награждаването на победителите от нея ще се състои час по-късно на пл. „Възраждане“.

От 11:00 часа с издигане на националното знаме на централния площад ще започне тържественият ритуал, посветен на 137-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Свещеници от плевенски храмове ще отслужат пред Вечния огън в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ панихида в памет на загиналите воини от Съюзническата армия. Слова ще произнесат кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и областният управител Ралица Добрева. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към освободителите.

В 12:00 часа в залата на ДКТ „Иван Радоев“ е празничният концерт „България – Майка страдалница“ с участието на Ансамбъл „Мизия“, Общинския хор „Гена Димитрова“, Общинския духов оркестър, изпълнители от НУИ „П. Пипков“. Тържествата ще завършат с празнична заря с начало 20:00 часа.

Във връзка с Националния празник в Регионалния исторически музей /РИМ/ и в музеите на Дирекция „Военноисторически музеи“ е Ден на отворени врати. Входът за гражданите и гостите на града е безплатен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране