03.12.2022 | 11:56
31-годишен софиянец е трафикантът, превозвал 14 мигранти в линейката, спряна край Бургас
Мигрантите са били от тунизийски, сирийски и либийски произход

31-годишен софиянец трафикантът, превозвал 14 мигранти в линейката, спряна край Средец от екип на бургаската жандармерия. Това разкри директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов по време на извънреден брифинг, предаде местното издание „Флагман“.

„Вчера, малко след 08 сутринта екип на бургаската жандармерия е спрял въпросния специализиран автомобил, в който освен водача са установени и 14 бежанци. Линейката е закупена малко преди месец от фирма, която е регистрирана в Търговския регистър в края на месец ноември т.г. Фирмата няма предмет на дейност и не се занимава с медицински услуги. Автомобилът е закупен от столицата. Целта явно е била да се използва специално за този вид престъпна дейност“, обясни старши комисар Калоянов.

Линейката е имала всички отличителни белези. Мигрантите са били от тунизийски, сирийски и либийски произход.

По думите му, данните на МВР показват, че това е бил първият курс на линейката, а крайната им цел е била столицата.

„От средата на септември сме изградили организация от няколко КПП-та на територията на област Бургас. Със служители на гранична полиция и жандармерията имаме и т.нар. „обходни патрули“. Именно един от тези пеш патрули е забелязал линейката, още преди да достигне до близкото КПП. Задържането става между две села на територията на Средец, близо до село Драка.

Водачът на линейката, който е собственик и на фирмата, е бил облечен с престилка на фелдшер. Шофьорът е българин, от София. Tой не е криминално проявен. Пътували са към София, като са се стремяли да преминат през пътен възел „Кабиле“ и да се насочат към АМ „Тракия“.

„Наказанието за такова престъпление е от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв. Към настоящия момент шофьорът на МПС-о е мярка задържане под стража до 72 часа, като наблюдаващият прокурор ще внесе искане за постоянна мярка задържане под стража. Пътят на линейката е бил от София до КПП Малко Търново и обратно. Позволили са си да използват този автомобил, надявайки се да не бъдат проверени, тъй като контролът не е толкова висок, предполагайки спешност на случай“, каза прокурор Мария Маркова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране