30.04.2021 | 9:10
44 души загинаха в Израел по време на религиозен празник
Над 150 са само ранените при мелето в планината Мерон

44 души загинаха, а над 150 са ранени при струпване на хора по време на масов религиозен празник

Трагедията е станала в северната част на страната – на планината Мерон в Галилея, където десетки хиляди предимно ултраортодоксални юдеи пристигнали за тържествата по случай празника Лаг ба Омер. Според някои публикации до инцидента се е стигнало след като е рухнала трибуна, според друга информация трибуната е рухнала по-късно. „Случи се за секунди. Хората просто падаха и се тъпчеха. Беше ужасно“, споделят очевидци пред Haaretz.

По данни израелските здравни власти, загиналите са най-малко 44. Според информация на медицинската служба MDA, други над 150 души са леко ранени, а 18 са в критично състояние. „MDA се бори за живота на десетки пострадали и ние няма да се предадем докато не бъде евакуиран последният пострадал“, съобщава службата на страницата си в „Туитър“.

На видеокадри се виждат дълги редове с тела, опаковани в чували. В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни. Най-тежко пострадалите се евакуират с хеликоптери.

Много от присъстващите отчаяно се опитват да се обадят на близките си, но мобилните мрежи работят със значителни сривове.

Лаг ба Омер е голям религиозен празник, на който ортодоксалните евреи отбелязват на планината Мерон годишнината от смъртта на равин Шимон бар Йохай, който е проповядвал през II век от новата ера. Преди празника хиляди хора лагеруват по склоновете около гробницата на равина.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране