27.05.2021 | 12:22
5 млн. лв. таван за заемите от ББР
Петков пита дали мегакредитите от банката за развитие са увеличили иновативния потенциал на България

Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева. Това обяви икономическият министър Кирил Петков на брифинг след първото организирано от него изслушване, свързано със състоянието на ББР и отпусканите от нея средства.

„По този начин си гарантираме, че, независимо кой е в моята роля тук, тази банка няма да си смени дейността и няма да се прави на търговска банка, вместо да си изпълнява истинските задачи“, заяви министърът, който отново подчерта, че смята за проблем „огромната концентрация на средства, които са отишли в топ 20 клиентите“. Той повтори, че само топ 8 са получили близо 1 млрд. лева ресурс.

Именно заради това и утре е насрочена среща с най-големите клиенти на ББР. „Искам да чуя истинските управители на тези фирми, да ги чуя как се развива техният бизнес план, работи ли и как виждат връщането на тези пари“, заяви министърът, като подчерта, че всичко върнато ще отива в малки и средни предприятия, каквато е и официалната цел на съществуване на институцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране