16.02.2021 | 22:14
5G мрежата пречи на самолетите, на хората не?
Устройствата на борда могат да доведат до грешки при отчитане на височината

Последното поколение смартфони 5G, може да пречат на височинните уреди на самолетите, предупреди във вторник френската служба за гражданска авиация, като препоръча те да бъдат изключени по време на полет, съобщава АФП.

„Използването на 5G устройства на борда на самолета може да доведе до рискове от смущения, които потенциално могат да доведат до грешки при отчитане на височината“, коментира говорител на агенцията.

Потенциалното явление се дължи на „смущения в сигнала от близък честотен източник със сила, която е сходна или дори превъзхожда тази на уредите за височина“.

Тази намеса може да причини грешки „в инструменти, които са изключително критични по време на кацане“, каза агенцията, известна с френския си акроним DGAC.

Миналата седмица агенцията изпрати бюлетин по въпроса до авиокомпаниите, като препоръча 5G телефоните да бъдат или напълно изключени, или поставени в „самолетен режим“ по време на полет.

Повечето страни отдавна изискват мобилните телефони да бъдат изключени или поставени в самолетен режим поради опасения, че предишните поколения мобилни телекомуникационни мрежи могат да пречат на навигационното и комуникационното оборудване на самолета.

DGAC препоръча също така, в случай на повреда в оборудването, полетният екипаж незабавно да уведоми ръководителите на полети, които след това да предупреждават властите на летището.

DGAC също отбеляза, че са представени условия за позициониране на 5G базови станции, за да се ограничат рисковете от смущения по време на кацане на френските летища.

Силата на сигналите от 5G базови станции, разположени в близост до основните летища на Франция, е ограничена, съобщиха от DGAC, която провежда допълнителни тестове от ноември, когато на френските телекомуникационни оператори бе дадена зелена светлина за въвеждане на 5G услуги.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране