15.08.2023 | 21:49
6 м. българската прокуратура разследва за шпионаж тримата арестувани в Лондон
Орлин Русев е поръчвал следенето на Христо Грозев в България, оплакал се сам набеденият за журналист

Във връзка с публикуваната от медиите в Лондон информация, че български граждани са задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Русия, Софийската градска прокуратура съобщи днес, че „ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс“.

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г.

„За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция Национална сигурност. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности“ – заявиха от пресцентъра на прокуратурата.

По-рано днес Би Би Си съобщи, че трима българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са арестувани във Великобритания. Обвиняемите са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Това са Орлин Русев (45 г.), Бисер Джамбазов (41 г.) и 31-годишната Катрин Иванова.

Според източници на БНТ разследването за шпионаж на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а тримата – Русев, Джамбазов и Иванова, са били под наблюдение няколко месеца преди задържането им. По това разследване е присъединен сигнал на разследващия журналист Христо Грозев, подаден в началото на януари – събрани са данни, че Орлин Русев е поръчвал на българи да следят движенията и действията на Христо Грозев, когато журналистът е в България.

Същевременно тази вечер българското външно министерство обяви, че „до този момент властите във Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон“ във връзка с конкретния случай с арестуваните българи.

„Местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице. В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му. Министерството на външните работи остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая“ – заявиха още от МВнР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране