11.10.2021 | 22:11
60% от българите не искат еврото
Едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната.

Едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят. Това сочи проучване, изготвено от агенция „Тренд“ специално за финансовия форум „NEXT DIFI 2021“. Допитването е проведено през септември и е национално представително.

Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов от агенцията. Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на мнозинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута.

Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция. 27% от запитаните смятат, че страната е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение. Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% смятат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика.

Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят. На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени, и 19% остават без ясна позиция.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране