30.10.2022 | 11:20
6750 работници са загинали докато строят Мондиал 2022
Строежът на грандиозната инфраструктура започна, след като Катар беше одобрена за домакин на събитието през 2010 г.

Поне 6750 мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар, откакто емирството спечели домакинството на футболния Мондиал 2022 преди 12 години. Реалният брой според в. „Гардиън“ обаче е много по-голям и вероятно надхвърля 10 000, тъй като в статистиката не са включени починалите по строителни обекти мигранти от Филипините, Кения, Етиопия и други африкански страни. При това данните са единствено от правителствени източници на Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш, Шри Ланка, пише СЕГА.

Правителството на Катар обаче обяви, че тази бройка е „подвеждаща“, тъй като не всички регистрирани смъртни случаи са на хора, работещи по обекти, свързани със световното първенство – много от тях живеели и работели в емирството от години и било възможно да са умрели от старост или по друга причина.

Според емирството между 2014 г. и 2020 г. са починали 37 работници на строителните площадки на стадиони, от които само трима при трудова злополука. Международната организация на труда (МОТ) обаче разкри, че Катар не брои за свързани с работата инфарктите и дихателна недостатъчност, макар че това са често срещани симптоми на топлинен удар, причинен от тежък труд при много високи температури.

МОТ е събрала собствени данни от болници и служби за спешна помощ в Катар. Според тях само през 2021 г. са загинали 50 чуждестранни работници и над 500 са били ранени сериозно. Други 37 600 са претърпели леки до средни наранявания. BBC Arabic също събра доказателства, според които правителството не е докладвало всички смъртни случаи сред работници мигранти.

Откакто получи домакинство на Мондиал 2022 през 2010 г. Катар започна безпрецедентна строителна програма. В допълнение към 7-те нови стадиона бяха завършени десетки мащабни проекти, сред които ново летище, пътища, системи за обществен транспорт (включително метро в Доха), хотели.

По официални данни поне 30 000 мигранти са били използвани за тези строежи. Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ обаче твърди, че всъщност от 2010 г. стотици хиляди мигранти е трябвало да търпят нарушения на човешките им права, докато са работели по изграждането на по-широката инфраструктура, необходима за домакинството на турнира.

Макар в началото да не обръщаше внимание на все по-засилващите се критики, Катар в крайна сметка се принуди да предприеме някакви стъпки. Работейки съвместно с МОТ, правителството наскоро въведе някои реформи в трудовото законодателство. Те включват подобряване на условията на труд и схема за гаранции, че работодателите ще плащат навреме.

Това бе и основната теза на шефа по социалните и трудови права към оргкомитета за Мондиал 2022 Махмуд Кутуб на скорошното изслушване в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.

„Започнахме този процес, след като спечелихме домакинството. По онова време признахме, че съществуват пропуски, но показахме чрез нашите различни екосистеми, че може да бъдат предприети значими стъпки за запълване на тези пропуски. Признаваме, че още има недостатъци. В края на краищата това беше причината, поради която искахме домакинството на Мондиал. Това направи голяма услуга на Катар, на региона, на света.“

Лорд Джордж Фоулкс, който председателстваше изслушването, обаче заяви, че трябват още резултати. „Броят на трагичните инциденти продължава да наброява стотици – каза той. – И налагането на новите правила не е достатъчно ефективно. Работниците например нямат право на събрания.“

Мустафа Кадри, главен изп. директор на правозащитната организация Equidem, пък изрази загриженост за 20-30 000 работници, които ще бъдат наети в Катар на временни договори по време на Мондиала.

„Имаме наистина големи притеснения за тях – заяви той. – Как ги набират? Получават ли всички дължими пари? Ще получат ли охрана на труда? Проблемите на Катар непрекъснато са в медиите и се чудим защо хората продължават да приемат тези работни места. Но те идват от някои от най-бедните региони в света и са отчаяни. Търсят по-добър живот и нямат избор в системата.“

Отделно са призивите на правозащитните групи относно сексуалните права на хората в Катар. Според „Амнести“ жените и ЛГБТИ+ хората „продължават да се сблъскват с дискриминация в закона и практиката“. На това изп. директор на Мондиал 2022 Насер Ал Хатер отговори, че те не трябва да се притесняват от „преследване от какъвто и да е вид“, описвайки Катар като „толерантна страна“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране