06.10.2022 | 23:31
8 години еколози вгорчават живота на Галена заради новата й къща
Идната пролет известната двойка планира да се пренесе в новото жилище

Години наред еколози пречеха на фолкзвездата Галена и съпругът й Галин Атанасов да построят семейна къща в кв. „Картала“ във Велико Търново, пише „Борба“.

Според сайта, имотът е с площ от 1900 кв. метра, има 11 спални, прекрасна гледка и е най-голямата къща в Централна Северна България. Дотук семейство е инвестирало в изграждането му над 3 млн. лв.
Минахме през доста перипетии, но в крайна сметка успяхме. Оказа се, че да си направиш подобна къща, не е никак лесно и трябва да преминеш през множество институции, битка с еколози и т.н., но най-накрая правдата възтържествува“, коментира инвеститорът.

Заради споровете с еколозите, 8 години строежът не е имал електрозахранване, но идната пролет известната двойка планира да се пренесе в новото жилище.

Казусът с обекта бе един от най-парливите за старата столица през последните години, тъй като природозащитници и инвеститори се бяха хванали гуша за гуша дали може да се прави нещо на поляните на кв. „Картала“, както и сред боровата гора. След люта битка в съда и строително ембарго заради огромен обществен натиск обаче собствениците на имоти, сред които са и Галин и Галена, вече нямат проблем да завършват проектите си.

„Бях готов да карам на генератори или на фотоволтаици, но излиза доста скъпо. Заради процедурите и споровете около застрояването нямаше как да имаме ток, но вече няма пречка“, допълва бизнесменът.
До имота на Галин и Галена се стига по черен път от края на квартала в близост до скандално известните 53 дка борови гори, които са заградени. „Не съм си купил земята след заменка, нито съм извършил сделки с Общината или някоя друга институция, нито съм изсякъл дървета – напротив, по проект имам озеленяване с десетки дървета и ще го изпълня. От целия си имот съм застроил 20 на сто, както е по изискване. Нямам нищо общо с тъмни сделки с Общината, нито съм участвал”, казва Галин Анастасов.

Най-голямата и луксозна къща в региона е разположена зад кокетна ограда от ковано желязо. Незастроените 4 дка са засети с дървета и храсти. В двора има барбекю, а отпред е направен басейн с джакузи и зона за деца. Край сградата са оформени алеи, а цялото дворно пространство е аранжирано от дизайнери.

По документи имотът не попада в международната екологична мрежа Натура 2000. „Даже и да попада, Натура не означава непременно, че нищо не може да се строи”, обяснява той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране