09.06.2019 | 13:54
Българският избирател избра за европарламента коалицията F-16, която е много лоша за България
Румен Петков призна големия провал на партия АБВ на евровота

Румен Петков, председател на ПП АБВ, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Когато поканих за интервю в обзора „Това е България“ председателят на ПП АБВ Румен Петков, приложих за тема сделката за изтребителите. Знаете, ние от седмица насам с различни събеседници обсъждаме нейните параметри. Но часове по-късно информационният поток измести тази тема с остро критичния доклад за България от Европейската комисия. Тя отправи препоръка за подобряване на работата в практически всички сектори на управлението у нас чрез тежки критики: корупция, пране на пари, непрозрачност, липса на осъдени политици. С председателя на ПП АБВ Румен Петков бих искала да започна нашия разговор именно по тази тема. Г-н Петков, корупция, пране на пари, непрозрачност, липса на осъдени политици – това не го казва опозиционен лидер, това го казва Европейската комисия за България. Как ви звучи?
Румен Петков: Много брутално, много категорично и за съжаление много откровено. Ние вече месеци в АБВ години наред говорим, че корупционните практики са прояви на Народното събрание, и тук няма цветове. И тази истина, която ни удря по челата с къщите за гости, с апартаментите, с асансьорите в тях, с брутализма на придобиване на собствености, на предприятия, на какво ли не, днес ни връхлита от страна на Европейската комисия. Ако българските институции считат, че това не е така, на фона на твърде помпозните декларации за рязкото ограничаване на контрабандния дял на цигарите, на алкохола и т.н., трябва нещата да бъдат показвани категорично и убедително. Друг е въпросът, защо Европейската комисия излезе с този доклад не три месеца преди избори, а 2 седмици след изборите за Европарламент. Според мен, тук има и откровен политически привкус на стремеж на комисарите и от левицата, и от десницата да не кажат истината според техните анализи за България в очите на българските граждани, защото щяха да злепоставят БСП и ГЕРБ.
Водещ: Г-н Петков, ето още няколко текста от доклада: „Институционалните недостатъци, регулаторната несигурност, корупцията и недостатъчното предлагане на работна ръка продължават да са сред основните пречки пред инвестициите“. И още: „Държавните предприятия страдат от слабо корпоративно управление, което се отразява в голяма степен върху техните икономически показатели“.
Румен Петков: Е, нямаме никакви различия. Вижте, има практики, които са меко казани странни. Аз няма да спра да давам примера с американските централи „Марица 1“ и „Марица 3“. И аз питам официално КЕВР, какво предопределя, ако това е така, разбира се, „Марица 1“ и „Марица 3“ – частни дружества чуждестранни, да купуват по-скъп варовик от същия източник, отколкото го купува нашата „Марица 2“ държавната, защото тази разлика в цената я плащаме ние с вас, и къде отива тази разлика в цената? Как се управлява атомната централа в Козлодуй? Управлява се от гледна точка на обществения и държавния интерес и гаранциите за ефективно управление на един не просто елемент от националната ни сигурност, а на ключов, стратегически обект от гледна точка сигурността ни, далеч не само енергийна? Как се управлява военно-промишленият комплекс? Колко пъти държавата с правоохранителните разследващи органи влезе в „Кинтекс“ без никакви резултати и какво показваме на партньорите на „Кинтекс“ в такава ситуация, самата държава не вярва на най-голямото си утвърдено име, едно от най-големите имена в тази специфична търговия и бизнес структура в Европа и в света в последните 50 години? Тоест, имаме редица неща, за които АБВ говори, говори, но за съжаление парламентът мълчи. Какво означава да се отиде към концесионирането на Летище София сега, и БСП си мълчи? Обявява се и само АБВ реагира, за щастие са реагирали и синдикатите, обявява се намерение за промяна в Закона за държавната собственост, и практическото ликвидиране на забранителния списък за приватизация и мерки, които ще позволят на правителството да продава обособени части от АЕЦ „Козлодуй“, от „Марица 2“, от НКЖИ, от „Кинтекс“. Тоест, имаме серия от нещата, по които има очевидно съгласие между БСП и ГЕРБ. Хубаво е, че БСП днес са внесли предложение, което АБВ лансира вече години – за диференцирания ДДС, който да защити и българския производител, да защити и българския потребител със съответните мерки за гарантиране на понижаване на цената на стоките от първа необходимост, на хляба, на млякото българско производство, на учебници и учебни помагала. Закъснял повей от страна на БСП, но нещо, което АБВ развива 4 години, и е хубаво, че го подхващат и ДПС, и БСП. Аз се радвам, че АБВ сме чути и разбрани. И много се надявам тази идея да има парламентарно развитие и реализация, а не просто да е пореден популистки ход преди лятната ваканция, те БСП и досега бяха в парламентарна ваканция, и преди идващите местни избори.
Водещ: Г-н Петков, с какво си обяснявате, че вие и вашата партия биете тревогата от последните години насам, но ето, минаха евроизборите и резултатите не са във ваша полза?
Румен Петков: Резултатите за нас са откровено лоши. И тук основната отговорност е в мен като председателстващ коалицията, като председател на АБВ. Аз не искам да изкривявам нещата, но разполагаме с десетки протоколи, които са откровено фалшифицирани, със сигнали за неотчетени преференциални гласове, което ни навежда на мисълта, че има сговор за анулиране на резултата на „Коалиция за България“. Казвам това не за да оправдавам слабия резултат. Слабият резултат е слаб, много слаб резултат. Но от друга страна ние сме единствените, които показахме готовност да коментираме българското участие в европейските институции, да защитим българския интерес в Европа. Аз съм смаян от декларацията на г-жа Габриел, че си остава еврокомисар, няма да бъде евродепутат, защото Еврокомисията решава нещата. Е, тогава къде спа по времето на Пакета „Мобилност“, след като Еврокомисията решава нещата? Тя каза, че Еврокомисията решава нещата. Българският избирател направи този избор, казвам го за пръв път във вашия ефир – българинът избра коалицията F-16. Това е една много лоша за България коалиция в Европарламента, защото тя няма българско звучене, тя няма българско лице, тя няма български гръбнак и заплахата да слугува в това число на неевропейски интереси, според мен е много голяма.
Водещ: Защо я наричате F-16?
Румен Петков: Защото всички подкрепят безумната престъпност към националната ни сигурност и към българите сделка за F-16. Всички подкрепят, кой мълчаливо, кой бурно, всички подкрепят тази сделка. Мисля, че никой разумен трезво мислещ български гражданин няма съмнение. След обявената нагла цена от цена на Конгреса на САЩ, на министър Каракачанов с доста нереалистично твърдение свали от името на американците цената с 400 млн. долара. Значи, или предварително са се разбрали с американците и оттам явно са им казали: „Ще го караме, като на циганска сватба сега – „Искаме много и всичко, но вие после ще изревете, и за да изглеждате и вие добре в очите на българите, ние ще свалим малко цената.“ Това е много грозен просташки пазарлък, който обаче е за сметка на българския данъкоплатец и на българската национална сигурност. БСП си мълчат, другите всички са декларирали, че трябва да си купим тези скъпи прахосмукачки, те специалистите, пилотите наричат самолетите F-16 „най-скъпата прахосмукачка в света“. Така че ние от АБВ запазваме принципната си позиция и съм убеден, че хората ще ни чуят, защото ние се държим в принципите, в националния интерес, обществения интерес и поемаме големи рискове с това, но рисковете са в резултат на национално отговорното ни поведение.
Водещ: Г-н Петков, около тази сделка с F-16 стана ясно, че за същия модел, същата версия, само че за 16 самолета, държавата Бахрейн плаща същата цена, която България ще плати за 8. Това какво ви говори?
Румен Петков: Това говори само по себе си. Това въобще не се нуждае от коментар. САЩ гледат на България като на портмоне, а ние сме с безгръбначни институции, които дори не са в състояние да кажат: „Ей, така не може.“ Ние в момента имаме 30 самолета, 30 изтребителя, които могат да бъдат вдигнати във въздуха. Затова ние от АБВ няма да се уморим да казваме „Стоп“. Мораториум веднага на тази сделка. Тя не отговаря на нашия интерес нито от гледна точка на сигурността, нито от гледна точка на държавата. Е, за какво говорим, след като има такива драстични разминавания в цената. След като за коалицията F-16 е по-важно развитието на Локхийд Мартин – чудесно, само че да отидат да работят официално за тях, а не под прикритие, както в момента го правят в Европарламента и в българските институции.
Водещ: Смятате ли, че ако се наложи мораториум на тази сделка, България няма да претърпи тежки политически последици?
Румен Петков: България ще защити достойнството си и България ще накара най-близки партньори да се съобразяват с нашия национален интерес. Че досега дойдоха трима сенатори, скръцнаха със зъби на един български министър-председател, той спря „Белене“ и „Южен поток“. Преди това дойде един държавен секретар, скръцна със зъби на друг български министър-председател, той спря „Белене“. Преди това Станишев без някой да му скърца със зъби пръв спря „Белене“. Вместо да си купуваме на баснословни цени F-16, това, което ние от АБВ го говорим от преди да ни връхлети сделката, ние от АБВ първи сме предупредили, че ще ни принудят да си купим F-16. Как могат да ни принудят? Това е парадокс, това е абсурд. Но не могат да не дойдат лоши последици, когато ти си избрал най-лошото. Най-лошото е да си купим тази изключително скъпа прахосмукачка на двойна цена. По-лошо от това няма какво да ни се случи. Освен да кажем: „Ей, ние имаме национален интерес, ние имаме гръбнак, ние имаме лице, ние имаме държава. Точка.“
Водещ: Г-н Петков, нещо не върви много на нашата военна авиация – ремонтът на съветските щурмоваци Су-25 също е пред провал. И тази информация се появи. Научили са го във Военното министерство тогава, когато са се опитали да преведат парите на Авиационния ремонтен завод в Беларус, и се е оказало, че те са обект на европейски санкции.
Румен Петков: Вижте, това са неща, които трябва да бъдат дебатирани в парламентарните комисии, в Народното събрание, ако трябва на закрито заседание, защото ако това е факт, това означава, че нашето Министерство на отбраната няма хал хабер от обективните реалности за възможните ни партньори. Не може да бъде друг коментарът. И тук трябва да има хора, които да понесат отговорност. И тя е два типа: политическа – някой ще каже: „Нагледахме се на оставки“, не напротив, не сме се нагледали, първо, и второ, тук става дума и за отговорност, която следва да бъде потърсена от прокуратурата. Не може ти да движиш една процедура, която е за милиони, да ангажираш огромен ресурс, и в същото време месеци по-късно да се окаже, ако това е така, подчертавам още веднъж…
Водещ: Да, такива са информациите, не са отречени от Министерството на отбраната.
Румен Петков: Казвам, да се изчисти въпросът докрай и поименно.
Водещ: Поименно какво?
Румен Петков: Кой носи отговорност, кой ни набута в тази сделка, кой предложи този партньор, кой как го утвърди? Защото има горе: „Утвърждавам“, и отдолу едни подписи: „Предлагаме“. Тези хора поименно веднага да бъдат изправени на съд.
Водещ: Смятате ли, че това е реалистично и ще се осъществи? Затова водим този разговор, за да поставим въпросите на масата, защото очевидно други не го правиха.
Румен Петков: Ако не се осъществи днес, трябва да се осъществи утре. И ние сме тези, които сме показали, че можем да правим нещата, слагайки на първо място обществения и държавен интерес. Всичко останало е наливане на доказателства в доклада на Европейската комисия.
Водещ: Г-н Петков, след евровота идва местния. Как АБВ ще продължи към него?
Румен Петков: Аз съм много силно обнадежден от последните няколко дни. Приключихме току-що заседание на областното ръководство в Ямбол. В три общините имаме практически абсолютна степен на готовност на стартиране на кампанията и вероятно ще я стартираме още в края на месец юни. Утре съм в Търговище и в Шумен, също сме в много напреднала фаза. В понеделник имаме заседание с актива в Плевен, и в няколко от общините сме с изключително висока степен на яснота. До края на седмицата имам посещение в Кюстендилския регион, където имаме също много висока степен на готовност. Просто съм много силно впечатлен от енергията на нашите хора. Много силно, много подготвено заседание на ръководството ни в Ямбол, и го казвам с чувство на благодарност към тези хора, защото видях енергия, воля и човешки потенциал.
Водещ: За тези избори ще направите ли пореден опит за мощен ляв блок с БСП?
Румен Петков: Вижте, много са гласовете, че АБВ имат достатъчно ресурс и аргументи да търси подкрепата на избирателите, но моето принципно убеждение е, че широката лява-лявоцентристка алтернатива е доброто решение. Местните избори са много специфични и разбирането ми е: всяка от партиите ще се регистрира в ЦИК и ще се търсят договори за участие на места, най-малкото защото една част от нашите партньори далеч не покриват територията на страната, и би било съвсем изкуствено и не в наш стил – ние не може да лъжем и никога не сме лъгали избирателите, даже когато сме казвали истини, които не им харесват, че е възможно да участваме в единен формат на територията на цялата страна – това е нереалистично и необективно.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Бахрайн купува 19 Ф16 за 2.8 милиарда долара отделно модернизационен пакет 70 за 20 стари Ф16 за 1 000 000 000. И отделно оръжие ракети и бомби 280 броя за Ф16 на стойност 750 000 000.
    Как страна която не може да си позволи финансово да си поправи старите 30 самолети за 180 000 000. може да си позволи да си купи Ф 16 за 200 000 000$ за брой? И отделоно ще бъдат договорите за резервни части и подръжка и то когата решат САЩ.Договор за нов Ф16,модернизация на старитеФ 16 и тяхното оръжие за Бахрайн епоискан от Бахрейн през 2013……. Нови скъпи Български паметници ……
    Един летателен час на Ф 16 е 20 000 $ ,един летателен час на Грипен е 4500$ и подръжката на Грипен е много по малка и лесна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране