24.01.2020 | 11:52
Борисов отново бойкотира парламента за вота на недоверие, среща с фенове на Левски заради Божков
Нека калинките да замълчат и да говорят експертите, призова соцлидерът Корнелия Нинова

Нито премиерът Бойко Борисов, нито вицепремиерите му се отзоваха в пленарната зала на Народното събрание за разискването на вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради провала му в екополитиката.

На настояванията на социалистите, че членовете на кабинета трябва да присъстват, председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), отговори, че правилникът на НС не изисква тяхното лично присъствие, но обеща да ги покани. В същото време Бойко Борисов се е срещнал с представители на агитката на Левски заради скандала със спонсора на отбора Васил Божков. Както е известно, властта ще отнеме лицензите на неговите лотарии.

При представянето на мотивите за вота на недоверие, соцлидерът Корнелия Нинова остро атакува управляващите: „Кризата в Перник се дължи на умишлени действия по скриване на истината заради изборите. Втората причина е безхаберие. Предупреждаваме ви от септември, изобщо не обръщате внимание. Вие създадохте тази криза, а сега имитирате решения и рискувате нова. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши за 45 дни“. И призова: „Нека калинките да замълчат в този момент и да говорят експертите“.

От ДПС мрачно предрекоха, че проблемите в екологичната сфера ще се задълбочават. „Държавата е в колапс. Налице са доказателства за тежка некомпетентност и политическо късогледство“, заяви водачът на движението Мустафа Карадайъ. Той обаче на практика призна, че вотът на недоверие ще се провали: „Не е важен аритметичният резултат от вота, а политическите и управленски поуки. Важен е политическият ефект от действието на този демократичен инструмент.“

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков упрекна социалистите, че отказали да протегнат ръка на управляващите, за да решат заедно проблема в Перник. „Да си дойдем на думата за това, което искате – служебно правителство. Значи Перник да чака служебните министри да си намерят кабинетите, да се запознаят  кризата и след това да я решават! Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем!“, обяви Марков. „Не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, да решим заедно едно бедствие.“ И патетично прокламира, че всяка надежда е в ГЕРБ: „Иванчо да попиташ на улицата: кой е спасителят? Той ще ти каже: бате, как кой е, няма лъжа, няма измама – ГЕРБ е! … 2021 г. Борисов ще спечели пети мандат за управление на България!“

Съпартийците на Марков обвиниха социалистите, че използват „лъжи“, за да обосноват вота на недоверие. Депутатите на ГЕРБ обявиха, че само 116 951 българи били на воден режим, а не половин милион, както твърдели от БСП. Отрекоха и нападките, че загубите на вода растяли през последните години – били спаднали до 56.4%, твърдят управляващите, позовавайки се на данни на НСИ. „Демонстрирате самоцелни критики и стремеж към създаване на паника“, обърна се към БСП депутатът и бивш екоминистър Ивелина Василева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране