27.07.2020 | 13:16
Фирми на ДПС са получили над 500 млн. лв. от банката за развитие
Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов е бил шеф на надзорния съвет на ББР, включително по времето, когато кредит получи колекторска фирма

Лица, свързани с ДПС, са получили 500 млн. лв. от кредитното портфолио на Българската банка за развитие, или една трета от него, обяви днес лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов във видео на живо, заснето пред Министерството на икономиката. Ведомството е принципал на банката, около която има няколко скандала, свързани със спорни кредити. От „Демократична България“ залепиха върху табелата с името на институцията стикер, който гласеше „Министерство на Пеевски“ и „Ministry of 6I6Inomy“.

Иванов уточни, че общата сума е изчислена на база публикации от журналистически разследвания. Политикът посочи още, че акцията пред Министерството на икономиката е точно днес, защото то се явява любимото на Делян Пеевски, който днес има рожден ден.

Иванов припомни, че ББР използва публичен ресурс, като има за цел да финансира малки и средни предприятия, иновативни бизнеси и експортно ориентирано производство. Най-големите кредитополучатели обаче не отговарят на тези условия, като свързани с Пеевски фирми са получили кредити да 250 млн. лв., такива на Румен Гайтански-Вълка 150 млн. лв., а свързани с Георги Гергов 125 млн. лв. Според проучването на „Демократична България“ кредити са отпуснати при 3-4 пъти по-ниски лихви от тези за нормалните кредитополучатели.

Христо Иванов напомни, че новият министър на икономиката Лъчезар Борисов е бил шеф на надзорния съвет на ББР, включително по времето, когато кредит получи колекторска фирма. Това предизвика смени на цялото ръководството на банката и уволнението на нейния изпълнителен директор Стоян Мавродиев.

От „Демократична България“ искат ББР да мине на отчетност към парламента и да стане прозрачна банка. Настоява се също да се върне отменената забрана за финансиране на лице, свързани с партии, както и да се въведат ограничения на размера на кредитите. Христо Иванов каза още, че предстои да бъде изпратени писмо до председателя на Европейската централна банка, в което ще се настоява тя да включи ББР сред банките, които се наблюдават директно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране