03.09.2020 | 13:16
ГЕРБ оправда оставането си на власт с ексцесиите в сряда
Тома Биков заяви, че снощният протест е затвърдил фактите, че кабинетът не трябва да подава оставка

„След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка, защото ако това стане, би означавало, че всяко правителство може да бъде свалено от криминалния контингент. За нас този дебат приключи. От тук нататък започваме дебат за свикване на Велико Народно събрание“ . Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната му група след провелото се в сряда „Велико народно въстание“, на което се стигна до ексцесии.

Сблъсъците между полиция и протестиращи бяха основната тема в началото на пленарното заседание в четвъртък.

Парламентарната група на БСП не се регистрира в началото на заседанието на Народното събрание. Причината – депутатите смятат, че „този парламент е напълно безсмислен, тъй като няма никаква политическа логика“. Мотивите на левицата бяха посочени от депутата Александър Симов. По думите му на протеста вчера се е видяло безсилието на властта. Вместо подадена ръка, протестиращите са получили думи като „лумпени и стадо“ и именно тези думи са родили насилието на протестите. „Това са думите, които ни докараха до там, че само полицейските палки ви пазят от народната любов“, каза Симов. „Тази власт се крепи на полицейските щитове“, допълни той.

„Не мога да приема действията на 100 лумпена да бъдат приписвани на целия протест“, каза Симов по повод сблъсъците между полицаи и протестиращи снощи. Изказването му беше прекъсвано заради викове от депутати от управляващата коалиция. „Не може да сложите полицаите като граница между вас и хората .Ако не са те, няма кой да ви спаси от народната любов“, каза още социалистът.  „Отървете се от тези мъки, оставка“, каза в заключение Александър Симов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева помоли за ред в залата. БСП обаче поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да даде обяснение за ескалацията на протестите вчера. Министър-председателят ще бъде уведомен, каза Караянчева.

Вместо това обаче заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов предложи днес в парламента да дойде министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, за да даде информация за действията на полицията и пълната картина на вчерашните протести в столицата.

Последва декларация от името на ГЕРБ. Депутатът Тома Биков заяви, че снощният протест е затвърдил фактите, че кабинетът не трябва да подава оставка. ГЕРБ подкрепя действията на полицията, допълни той.

По думите на Биков политическата отговорност за снощните ексцесии и вандалски прояви носи президентът Румен Радев, а техническата отговорност е на официалните организатори на протеста от „Отровното трио“:

„Един от организаторите на протеста призова да дойдат винкелите. През цялото време президентът Радев призовава за радикализация на протеста. Вчера тази радикализация се случи. Всички видяхме лицето на тази радикализация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент и които атакуваха не само сградата на парламента, но и полицаите, които опитваха да охраняват дневния ред“, каза Биков.

„Ние знаем кой стои зад агитките. Излезе законно записан разговор, в него се чува как казва че може да мести хора от едно място на друго. Това бяха тези хора. Човекът се казва Васил Божков“, допълни той.

Биков призова БСП да спазва правилата на парламентаризма: „Да успокоим всички нашите членове и симпатизанти и да върнем политиката в нейния нормален вид“.

Иначе и днес пред парламента полицейското присъствие е засилено след обсадата вчера, а чистачи продължаваха да почистват боклуците след снощните действия пред сградата в триъгълника на властта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране