18.02.2023 | 16:12
Румен Радев вече ще взима над 20 000 лева заплата, Гълъб Донев лапа 15 0000
Шефът на парламента ще взима поне 14 000 лева на месец

Новите депутати, които бъдат избрани на 2 април, ще получават доста по-високи заплати от колегите си в разпуснатото 48-о народно събрание.

Според данните на НСИ, тяхното месечно възнаграждение ще е минимум 6351 лв., без да се броят добавките за стаж, образование, участие в комисии, както и пари за сътрудници и бензин. От там допълнително ще падат поне по 3 бона отгоре, така че в следващия парламент на практика няма да има депутат, който да получава по-малко от 10 000 лева чисто месечно.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период. Причината – депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор. През декември обаче в държавната администрация се плащат големи бонуси, което повишава средната заплата там до 2127 лв. През септември тя бе 1860 лв. Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3.

Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който ще бъде избран в новия парламент, ще получава поне 9844 лв., и то ако няма никакъв трудов стаж, което на практика не е възможно. Иначе по закон, за всяка година прослужено време му се полагат по 1,4% над заплатата. Това означава, че шефа на парламента ще взима поне 14 000 лева на месец. Равна на заплатата на парламентарния шеф е тази на премиера, т.е. Гълъб Донев от март ще има по-високо възнаграждение. С добавките за стаж неговата заплата ще доближава 15 бона.

Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от 1 март ще получава вече по 12 702 лв. месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се добавят към заплатата му, тя вече ще надхвърли 20 000 лева месечно. Допълнителни пари се полагат и на първата дама.

 

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ВЗИМАЙТЕ,ВЗИМАЙТЕ.През гъзовете ще ви ги изкараме като му дойде времето ПУТИНСКО.БОКЛУЦИ не наяли се.

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ВЗИМАЙТЕ,ВЗИМАЙТЕ.През гъзовете ще ви ги изкараме като му дойде времето ПУТИНСКО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране