19.05.2023 | 8:02
И Пеевски е звънял на Гешев да му иска оставката
"Ако Висшият съдебен съвет действа според закона, тримата герои от драмата - Гешев, Сарафов и Тодоров, трябва да бъдат незабавно отстранени", казва Минчо Спасов

Много скоро ще се разбере дали Висшият съдебен съвет очаква команда свише как да действа или ще действа съгласно закона Ако действа според закона, тримата герои от тази драма – Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, трябва да бъдат незабавно отстранени от техните длъжности,. Защото е очевидно, че всички те употребяват тези длъжности, за да въздействат на други магистрати.

Това заяви пред БНР адвокат Минчо Спасов. Според него и към тримата трябва се приложи един аршин, независимо какво ще бъде самото разследване по същността на казуса. По думите му всяко нещо има пукнатина и оттам прониква светлина.

„Виждаме, че от пукнатината между тези двама ръководители на прокуратурата (б.а – Гешев и Сарафов) излиза информация и дори миризма на разложената плът на прокуратурата.“ Виждаме че дори институционално прокуратурата заля обществото с неистини“, коментира той.

Минчо Спасов напомни, че първата информация, обявена от прокуратурата след инцидента с кортежа на Гешев, е била, че той „си е идвал от семинар на млади прокурори“, но впоследствие е станало ясно, че главният прокурор „си е идвал от вкъщи“ – държавна резиденция, в която разполага със 17 човека прислуга.

Адвокат Спасов каза, че трябва да се проведе разследване как е протичало случайното разпределение на делата, така че всички ключови дела да се падат при съученици и близки на Гешев, а не при случайни прокурори.

Той посочи, че трябва да се установи и конкретно какви точно процедурни правила са необходими за разрешаването на случая Барселонагейт, за които Гешев спомена, че било необходимо да мине цяла година. „Аз лично от НПК знам, че сроковете извършване на съдопроизводствените действия са двумесечни – какви точно сложни процедури се очакват, че той се е разпоредили на наблюдаващия прокурор да се спазва закона?“, попита Спасов и добави, че и без това всеки прокурор е длъжен да спазва закона.

Адв. Минчо Спасов твърди, че главният прокурор е имал предложения не само от Бойко Борисов, но и от Делян Пеевски:  „По моя информация Гешев дозира истината. Действително е имал такова обаждане преди няколко месеца към него. Това е било по времето на проф. Габровски, когато беше връчен мандатът на него. И действително Гешев не е възприел предложението тогава, обидил се е даже на Борисов и започнал пред близки да го нарича „предател“. Но след това той е получил подобно обаждане и от Пеевски, на което вече е козирувал. Той спести тази информация на публиката. И двамата са имали еднопосочни предложения за това той да се оттегли от поста. Фактът, че той говори за предателство, означава, че те са били другари“ – могат да се предадат само другарите.

ГЕРБ беше дал на концесия съдебната власт на ДПС, коментира още Минчо Спасов. Според него всичко останало, което виждаме в последните години, потвърждава това.

Според Минчо Спасов медиите неправилно интерпретират вчерашното изказване на главния прокурор, че той се заканва да изчисти политическия боклук. Спасов очаква, че Гешев „ще разчиства политическия боклук“ като създаде собствен политически проект.

„Неговата дясна ръка – Ясен Тодоров, каза, че той не е привърженик на никоя политическа партия, никоя от сегашните партии не му импонира на натюрела. Това е още една заявка, че той и Гешев са се наговорили да правят политическа партия. Действията, които сега предприемат, са артилерийска подготовка за набиране на симпатизанти“, каза още адвокатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране