22.02.2024 | 10:28
Сглобката пред разпад заради Пепи Еврото и Марто Нотариуса?
Говори Лена: Ултиматумът за меморандумът се изроди в подкрепа за преговори

Отиването на избори в момента е неподходящо, защото има два големи проблеми, които няма да намерят своето решение и след вота те отново ще стоят на масата. Шефовете на регулаторите ще трябва да бъдат избрани, а съдебната система и казусите с Пепи Еврото, с Марто Нотариуса няма да изчезнат сама. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Лена Бориславова.

Дамата, която е член на изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ и първа дефинира (не)коалицията ПП-ДБ-ГЕРБ-СДС като сглобка, нарече меморандумът за управление, който хората на Кирил Петков и Христо Иванов настояваха да бъде подписан, не като ултиматум, а като подкрепа за преговори.

„Някой трябва да седне и да говори как проблемите се решават. В този смисъл ние протягаме ръка към колегите от ГЕРБ. Това не е ултиматум. Ако на тях не им харесва този документ, сме склонни да седнем и да говорим, но ротацията идва и не можем да продължаваме да се самоподкрепяме без ясни ангажименти“, подчерта Бориславова.

„Ние не поставихме ултиматум на колегите от ГЕРБ – СДС с този меморандум, а ги поканихме на разговори с конкретна преговорна рамка и още в първите 10 реда на този документ е записано, че това е предложение за преговори и за това каква е нашата визия за решението на два много важни проблема“, каза тя още в началото на интервюто.

„Първият е какво правим с регулаторите. Това са онези органи, които определят цените на тока, водата, парното. Как се защитават бизнесите, как се управляват обществените поръчки? Дали е прозрачно? Това е голяма задача, от която не може да избягаме. Време е да намерим формула, по която проблемът да се реши“, заяви бившата депутатка.

„Вторият важен проблем, който този документ цели да постави на масата, е за тези зависимости, които виждаме в съдебната система и цялото общество е потресено през последните седмици“, добави тя.

„Не може да продължим с девет месеца на управление, ако нямаме решение на тези два проблема, защото е обществено нетърпимо да не адресираме в нашите разговори с ГЕРБ тези неща“, подчерта Бориславова.

„Записали сте, че ако не постигнете съгласие и този документ не бъде одобрен от вашите партньори, се отива на избори. Защо го направихте?“, попита я обаче водещият Златимир Йочев.

„Ако не постигнем съгласие по неговото съдържание, уточни тя.

„Ако не избираме началниците на регулаторите без ярки политически лица с прозрачна процедура, както изисква новата поправка в Конституцията… Не разбирам тази свръхреакция от представителите на ГЕРБ откъде дойде. Много искам да чуя каква е тяхната визия за попълването на регулаторите. Дали продължават да искат плаващи мнозинства, както направиха с НЗОК? Дали трябва да има зависими политически лица, както стана с Конституционния съд?“, призна жената, която първа заговори за „сглобка“.

„Дали все още стоят зад идеята, която лансираха на 6 декември чрез председателя си на парламентарната група, че делението трябва да бъде 1/3 за ДПС и още толкова за ГЕРБ, т.е. да запазят както досега пълен контрол? Досега имахме регулатори, избрани от двете партии на 100%. Ние виждаме как работят те. Виждаме Пепи Еврото и Марто Нотариуса. Те са еманация на този процес. Досега са избирани с вътрешнопартийни уговорки, които са се случвали в едни кабинети, а ние казваме, че с оглед на новата Конституция, че този процес не може да продължава, няма обществено доверие“, каза Лена Бориславова.

След като водещата Мария Цънцарова зададе неудобният въпрос как в контекста на добрите намерения как би звучала новината Бойко Борисов да бъде сниман на среща с бизнесмена Спас Русев, тя отговори, че е подозрително, както изглежда на всички граждани една такава среща с Кирил Петков. „Ние не бягаме от този факт. От друга страна тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка някъде, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво се говори“, добави Бориславова.

„Водите обаче разговори за назначения в регулатори, които регулират и бизнес, в който има интерес този човек“, уточни Цънцарова, а представителката на „промяната“ в студиото отговори, че знаела колко чувствителна е тази тема.

„Разбирам защо ме питате, но мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим обективно най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие. Пример за това е номинацията ни за Конституционния съд. Това е стандартът, към който се опитваме да придвижим и колегите от ГЕРБ“, заяви Бориславова.

На конкретният въпрос колко са министрите на ГЕРБ в кабинета „Денков-Габриел“ тя отговори, че не би искала да казва, че някой е на ПП или на друга партия, а трябвало да са такива, които да работят за обществото, за държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране