28.05.2024 | 11:15
Карлос Контрера: Секциите за гласуване в страни извън ЕС изкривяват изборните резултати
На тези избори в Турция ще има 166 секции, които де факто се контролират от ДПС и турската държава

През април 2021г. мнозинството на „Промяната“ (тогава) – „Демократична България“, ДПС, ИТН и Мая Манолова разрешиха разкриването на секции в чужбина (в държави, които не са в ЕС) извън дипломатическите и консулските служби.

Тогава едните си мислеха как да изкарат едни гласове във Великобритания, САЩ и Канада, а други в Турция. Резултатът е видим в последните три години. И ДБ, и ДПС си решиха част от проблемите чрез тези секции. Едните през гласовете от Великобритания, другите през гласовете от Турция.

Така на тези избори в Турция ще има 166 секции, които де факто се контролират от ДПС и турската държава. Средно 60 000 гласа се очакват от там. При прогнозната ниска активност това прави едни между 4-5 депутата. Това наричам бонус за ДПС. Бонус, който получават благодарение на ДБ, ИТН и Мая Манолова.

От другата страна са секциите във Великобритания, САЩ и Канада (все държави извън ЕС). От там ДБ я съберат за един депутат гласове, я не… Кой е големият печеливш от цялото раздаване? Очевидно е ДПС.

Получава се следната ситуация – секциите извън ЕС имат повече тежест от цели области в България – например Видин, Силистра, Кюстендил… Само секциите в Турция тежат повече от една цяла област, например Видин. В същото време в Турция видимо гласуват системно хора, които не владеят дори български език… И решенията как да се оправя държавата се вземат отвън, а не отвътре. Парадокс, но факт!

Едно от първите законодателни предложения на ВМРО ще бъде премахване на възможността за разкриване на секции в страни извън ЕС с изключение на дипломатическите представителства. Всъщност, 2015 г. го бяхме въвели, но през 2021г. го промениха. Няма как управлението в държавата да се решава в секции, разкрити в магазини и тоалетни, където българската държава дори не знае какво се случва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране