19.06.2024 | 13:07
Летим ли към нови избори? Депутатите отложиха за утре избора за председател на парламента
Борисов е категоричен – няма да отстъпи от предложението си за Рая Назарян

Утре депутатите ще направят нов опит да изберат председател на 50-ото Народно събрание, стана ясно току-що, след като ръководещият заседанието доц. Силви Кирилов сложи край на пленарния ден.

Народните избраници стартираха с фалстарт. Очакванията, че този път председател ще се избере лесно, се оказаха напразни и процедурата зацикли.

Извън ДПС, поне към 11:30 часа днес, никой друг не подкрепя предложението за Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

Борисов обаче е категоричен – не обмисля смяната й.

„Такава е традицията – най-голямата партия предлага и неин трябва да бъде председателят на НС. Всички виждат как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. Ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Точка! Без широк формат не можем да направим коалиция. Правителство на споделена отговорност с всички партии може да се направи“, призова днес Борисов.

Според една от хипотезите става въпрос за политически натиск – да принудят ГЕРБ да извади за председател на НС Росен Желязков, за да може да се наложи друг премиер. Както е известно първата политическа сила смята да предложи именно Желязков за министър-председател.

При всички положение разговорите продължават, а след бурните два часа в парламента, всички политически сили замлъкнаха.

За утрешния парламентарен ден ще има и една въпросителна – ще положи ли клетва Калоян Методиев. Той бе избран за депутат, но още в събота БСП се дистанцира от него и го призова да напусне парламента. Методиев днес не присъства на заседанието.

За регистрацията закъсня и Манол Пейков от ПП-ДБ, но той все пак се появи преди клетвата, докато полк. Николай Марков дойде в зала след това и се наложи квесторите да го изведат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране