04.07.2024 | 11:34
Турция сломи Австрия
Южните ни съседи единствени от Балканите стигнаха до 1/4-финал
Снимка: БТА

Турция е последният 1/4-финалист на Евро 2024. Южните ни съседи сътвориха една от изненадите, след като елиминираха Австрия с 2:1. Пред 38 305 души на „Ред Бул Арена“ в Лайпциг в герой се превърна централният защитник Мерих Демирал (1 и 59). Първото му попадение е най-бързият гол в елиминационен мач на Европейско и №2 изобщо след този на Албания срещу Италия (1:2) в групите. Тогава в 23-ата сек. се разписа Недим Байрами.

Демирал, футболист на Ал Ахли (САрабия), беше на точното място, надскочи Кевин Данзо и с глава направи 2:0 след центриране от корнер на голямата надежда Арда Гюлер. До края Михел Грегорич (66) намали с удар отблизо, но турците удържаха натиска.

Мерт Гюнок имаше страхотни изяви на вратата. Най-важното му спасяване бе в допълнителното време, когато с невероятен рефлекс извади сигурен гол след удар на Кристоф Баумгартнер.

Голям принос за успеха имат и турските фенове, които подкрепяха всеотдайно отбора си. След края на двубоя те изпаднаха в еуфория заради третото класиране за 1/4-финал на Европейско първенство в историята. До момента най-доброто представяне на Турция на континентален шампионат е 1/2-финал през 2008 г., в който тимът загуби от Германия (2:3).

Турция единствена от Балканите продължи към топ 8. По-рано отпаднаха Румъния и Словения, а от Средна и Източна Европа участието си в тази фаза приключиха Словакия и Грузия. Групите не успяха да прескочат Сърбия, Албания, Чехия, Украйна, Унгария, Хърватия и Полша.

УЕФА започна разследване срещу Мерих Демирал. 26-годишният бранител показа в радостта си с жест знака на дясната екстремистка турска организация „Сивите вълци“. Поддръжниците й са смятани за екстремисти от Агенцията за конституционна защита на Германия, ЕС и САЩ.

Фенове на Австрия са разследвани от германската полиция за расизъм. Те са скандирали в Лайпциг расистки лозунги по мелодията на песента „L’amour toujours“ – „Германия – на немците, чужденците – вън“.
„Ранният гол ни даде спокойствие. Можехме да играем по-прецизно и да се отбраняваме по-добре. Това ни даде възможност да поведем с 2:0. Видях отбор, който работи здраво за тази победа“, обяви селекционерът на Турция Винченцо Монтела (Ит).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране