11.07.2024 | 13:21
Евро 2024: Гол в добавеното време прати Англия на финал срещу Испания
Оли Уоткинс вкара за крайното 2:1

Англия е вторият финалист на Европейското първенство, което продължава в Германия. „Трите лъва“ обърнаха Нидерландия от 0:1 на 2:1 в двубой, игран на стадион „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд.

Шави Симонс откри резултата за Нидерландия с гол още в 7-ата минута, а в 18-ата капитанът на „трите лъва“ Хари Кейн изравни от дузпа. В продължението на мача Оли Уоткинс вкара за крайното 2:1, с което класира „трите лъва“ за големия финал в турнира.

Битката за трофея между Англия и Испания е в неделя (14-и юли). За футболистите на Гарет Саутгейт това ще бъде втори пореден финален мач на Европейско първенство.

Двубоят започна отлично за „лалетата“, които поведоха още в 7-ата минута. Тогава Шави Симонс отне топката от Деклан Райс в средата на половината на Англия, напредна и със страхотен удар от границата на наказателното поле не остави шансове на Джордан Пикфорд.

„Трите лъва“ опитаха веднага да върнат попадението и това се случи в 14-ата минута, когато Букайо Сака проби отляво, навлезе в наказателното поле и опита удар, като топката беше блокирана. Кълбото се озова в Хари Кейн, който шутира от движение от удобна позиция, но над вратата. При удара имаше контакт на нападателя с крака на Дъмфрис, като ситуацията беше преразгледана от ВАР и главният рефер Феликс Цвайер беше привикан на монитора, след което посочи бялата точка. Зад топката застана Хари Кейн и с прецизен удар в долния десен ъгъл вкара за 1:1.

В 22-ата минута Фил Фодън навлезе в наказателното поле на Нидерландия, след което премина през куп от нидерландски футболисти. Той отправи удар, но току пред голлинията Дензъл Дъмфрис успя да изчисти, но топката не бе преминала с целия си обем отвъд голлинията.

Фодън продължи да бъде изключително активен в предни позиции за Англия и отправи нов опасен удар към долния десен ъгъл на вратата на Нидерландия в 39-ата минута, но този път Вербрюген съумя да се намеси. Така първото полуврем завърши при резултат 1:1.

На почивката и двамата треньори направиха по една смяна. Люк Шоу влезе в игра на мястото на Кийрън Трипиър, а Ваут Вегхорст замени Донийл Мален. В началото на второто полувреме „лалетата“ се справяха доста по-добре с атаките на съперника. Темпото бе по-ниско, а англичаните не намираха тези пролуки в защитата на Нидерландия, от които се възползваха през първата част. Тимът на Саутгейт владееше топката в големи периоди, но без да създава опасности пред вратата на Вербруген.

В 76-ата минута слаб удар от удобна позиция на Симонс не затрудни стража на „трите лъва“. Четири минути след това Англия стигна до гол, който не беше зачетен. Кайл Уокър получи подаване отдясно и пусна подаване към Букайо Сака, а фланговият нападател от няколко метра прати топката във вратата. Попадението обаче беше отменено заради засада.

Последваха още няколко атаки и към двете врати, при една от които Сака заби топката във вратата на нидерландците, но правилно беше маркирана засада на подавача Кайл Уокър и голът логично не беше зачетен.

В началото на добавеното време на срещата влезлият като резерва 10 минути по-рано Оли Уоткинс се превърна в герой за своите. Той получи в пеналта, обърна се и реализира с плътен диагонален изстрел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране