12.07.2024 | 10:10
Президентът бави мандата, за да назначи Гълъб Донев за премиер вместо Главчев?
Експерт заговори за конституционна дупка и коментира, че промените в основния закон на републиката са противоконституционни

Промените в Конституцията не отговарят на компетентността на обикновеното Народно събрание. Заради това смятам, че са противоконституционни, каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия преподавателят по Конституционно право Орлин Колев.

Доколко Конституционния съд ще приеме тази теза предстои да видим, добави той.

„Връщането на старите правила би било най-полезно за държавата, защото в противен случай ще остане една конституционна дупка. Това е много опасно за държавата“, предупреди обаче експертът.

След като водещата Мира Иванова го пита дали може президентът да бави връчването на мандатите, за да изчака съдебното решение, което би му позволило да си назначи пак Гълъб Донев вместо Димитър Главчев за служебен премиер, Колев коментира, че ако е това очакването на държавния глава, то ще се надява Конституционният съд скоро да се произнесе, за да може Радев да образува своето служебно правителство.

Не е изключително изборите да са чак към края на октомври и може да се каже, че няма да бъде грубо нарушаване на Конституцията, а съобразяване с реалностите, добави той.

„Най-доброто решение би било всичките 12 конституционни съдии да могат да упражнят своя глас по повод на измененията в основния закон на републиката. Следва да очакваме решението, но кога предстои да видим“, заяви експертът.

„Добре е в по-спокойно време да се произнесе КС, защото то ще действа занапред и е важно в кой момент ще заварим процедурата – дали при връчването на третия мандат, преди образуването на служебното правителство или след това“, добави той.

„Парламентарната група на ПП-ДБ не е имала такава нагласа да ѝ бъде връчен мандат, но след последните събития това е факт. Президентът може да даде известно време, толеранс на парламентарната група, за да реши какво точно следва да извърши”, каза Колев. Според него президентът може да даде още време на ПП-ДБ, ако заявят, че ще предложат мандат.

“Ако обявят, че ще го върнат, няма основание да се бави“, каза още той.

1 коментар

  1. ххахаха каза:

    Няма лошо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране