17.07.2024 | 21:07
Йордан Цонев сготвил Филиз Хюсменова
Данчо Ментата искал да оглави варненската листа на ДПС, но Сали Табаков бил против. Ексдепутатката е косвена жертва

Йордан Цонев стои в основата на политическата разправа с Филиз Хюсменова, която ненадейно подаде оставка като народен представител от ДПС, научи МИГNews.info. С отстраняването на бившата евродепутатка започна свирепата война между почетния председател Ахмед Доган и един от оперативните партийни шефове Делян Пеевски. Към момента партията и парламентарната група са разделени, а корпулентният „Феномен“ и най-близките му хора категорично отказват да подадат оставки.

Оказва се, че конфликтът е започнал заради желанието за отмъщение на Цонев (известен със звучния си прякор Данчо Ментата) за подредбата на депутатската листа на ДПС във Варна за вота на 9 юни. Ментата настоявал да бъде първи в списъка, но бившият вече областен партиен шеф Сали Табаков не искал да работи с него.

„Дълги години Цонев беше водач на листата, макар да е от силистренското село Карапелит. Неслучайно прякорът му е Ментата, защото все гледа да е край морето – там, където са парите и големите финансови възможности. Сали Табаков, който по-късно беше зрелищно арестуван, но съдът го пусна дори без гаранция, успя да надделее в спора. Той внуши на Ахмед Доган, че Филиз Хюсменова трябва да води варненската листа, защото е име в партията“, разказват депутати.

Още преди парламентарните избори на 9 юни, Цонев и Пеевски започнат подмолна кампания за дискредитирането на Табаков и Хюсменова. Като за начало, те инструктират активисти на ДПС и цигански тартори в морската столица да саботират изборите, за да може след това да обвинят съпартийците си за лошите резултати и лесно да се разправят с тях. Привлечен е и бившият депутат Ерджан Ебатин, който е обиден за отстраняването му от парламента. Обещано му е, че след изгонването на Сали Табаков той ще стане шеф на областната структура, както се и случва в края на юни тази година. Последният също казва на своите хора да не си дават „много зор на изборите“.

Дирижираният от Пеевски и Цонев саботаж във Варна постига целта си – ДПС получава 7883 гласа, което е с 1711 по-малко в сравнение с парламентарния вот от април 2023 г.

Веднага след сформирането на 50-ия парламент, „Феноменът“ унижава публично Филиз Хюсменова, като вместо нея предлага Йордан Цонев за зам.-председател на НС. Последва и арестът на Табаков, отстраняването му от ДПС и изгонването на варненската депутатка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране