24.07.2024 | 22:30
Слави фаворит за третия мандат
Трифонов иска да прави експертен кабинет

След като ГЕРБ не получиха подкрепа за предложения от тях кабинет с първия мандат,  а ПП-ДБ веднага върнаха неизпълнен втория, остана третият. И точно той ще бъде разковничето има ли някакъв шанс да се стигне до редовно правителство. Почти никой не си прави илюзии, че това ще има позитивен резултат, но в момента всички редят пасианси коя парламентарна група ще избере президентът, за да й връчи последния мандат. Според политолози, а и според „Галерия“ това ще бъде „Има такъв народ“.

Държавният глава има срок от 7 дни, за да посочи избора си, докато политическата сила, която го вземе няма срок за връщането му. Ако и този проучвателен мандат се провали, както изглежда спрямо нагласите на партиите в парламента, ще трябва да бъдат насрочени парламентарни избори.

Първо, от всички групи, ИТН в момента действа най-сговорчиво и са най-диалогични. Те искат да се опитат да направят експертен кабинет. Второ, демонстрират все по-близки отношения и има добронамерено протягане на ръка към държавния глава от тяхна страна.

Другият единствено възможен вариант е БСП. Разбира се, в социалистическата партия има големи промени, тъй като Корнелия Нинова вече не е лидер. От БСП искат Румен Радев да направи още един кръг консултации с политическите сили в парламента преди връчването на третия мандат. Чудно е обаче как новите шефове на БСП имат очи да искат да стоплят отношенията си с президента, след като още се помни какви отворени писма и доноси срещу държавния глава и служебните му министри имаше в последните години. И някои от тях са подписани от Борислав Гуцанов, който иска да седне в стола на Корнелия Нинова.

Идеята на БСП е за експертно правителство, наречено например „на националното спасение“, в което не участват политически лица и лидери, с договорена по възможност сред всички сили програма, с ясни пет-шест приоритета и определен срок на действие, за да се даде известно спокойствие и да се решат неотложни проблеми.

Иначе възможните варианти за третия мандат освен ИТН и БСП са „Възраждане“ и групата на Делян Пеевски, които засега държат марката ДПС в НС.

През последните години Радев редовно връчваше третия проучвателен мандат на БСП, въпреки обтегнатите си отношения с Нинова, но в предходния парламент го даде на ИТН. Освен това от „Възраждане“ заявиха, че вече не сикат папката.

Перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима, но нищо не е свършило, докато наистина не приключи. За изборите всички пророкуват, че ще са през октомври – на 6 или на 13-и. Не липсват и по-екстравагантни разсъждения като за 10 ноември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране