25.07.2024 | 10:41
КЗК разреши на Цветелина Бориславова да купи “Токуда банк”
Активите на „Токуда Банк“ към 31 март 2024 г. възлизат на 498,4 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на Българо-американска кредитна банка да купи Токуда банк.

Сделката е поредния епизод на консолидация в банковия сектор в последните години, макар и сред по-малките играчи на пазара. Стойността на сделка не се съобщава. Според купувача тя е “продиктувана от желанието на БАКБ да предлага по-пълна гама от продукти, която да задоволи установеното търсене на потребителите”, предаде специализираният сайт economic.bg.

БАКБ е 12-ата по големина банка в България с 2.79 млрд. лв. активи към края на 2023 г. Нетната ѝ печалба за изминалата година е близо 55 млн. лв.

БАКБ, в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова пряко и чрез фонда си “Си Ес Ай Еф”, е специализирана предимно в корпоративно кредитиране с фокус към устойчиви икономически сектори, като ВЕИ. Банката приоритетно финансира и проекти с вече одобрена финансова помощ по европейски оперативни програми.

БАКБ има и кредитен портфейл към физически лица. Въпреки бума при жилищното кредитиране в последните години, при нея не се наблюдава такъв. От банката посочват, че „фокусът е насочен към нискорисковите ипотечни кредити, а при потребителските кредити е водещ клиентския профил“.

Токуда банк пък е 17-а по големина с 485 млн. лв. активи към края на 2023 г. Нетната ѝ печалба за изминалата година е около 7.5 млн. лв. Тя също е специализирана предимно в корпоративно банкиране.

Токуда банк е собственост на Tokushukai Incorporated – корпорацията на японския магнат Торао Токуда, който беше и инвеститор в първата частна болница в България – „Токуда“.

Статистиката на БНБ показва, че общо делът на активите им е около 2%, като се формира основно от дейността на БАКБ. Това би отредило на обединената банка 10-о място сред банките в България по големина на активите.

Нотифицираната сделка не би могла да доведе до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари, посочва КЗК в решението си.

Сделката трябва да бъде одобрена и от Българска народна банка (БНБ). При зелена светлина и от нея броят на банките в България ще намалее до 22, в това число и 6 клона на чужди банки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране