13.08.2024 | 19:31
Райчев за продажбата на „Галъп“: Осребряваме бизнеса си
Агенцията вече е собственост на бившия НДСВ депутат Борислав Цеков и члена на Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки

„Това е бизнес, който след 30 години работа ние осребряваме. Ние си взехме парите“, каза пред БНР Андрей Райчев по повод решението им с Кънчо Стойчев да продадат социологическа агенция „Галъп интернешънъл Болкан“.

Агенцията вече е собственост на бившия НДСВ депутат Борислав Цеков и члена на Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки. Преди две години Кичашки и Цеков бяха осъдени за злоупотреба с лични данни пред Административния съд – София град. Двамата бяха глобени с по 10 000 лева от Комисията за защита на личните данни, но санкцията им се оказа паднала по давност.

„Продажбата е личен мотив, просто възрастта, Кънчо е на 65, аз на 70 догодина. Социологията е хамалогия, труден, неприятен труд“, каза Андрей Райчев по повод продажбата и подчерта, че се пенсионира от социологическите изследвания.

Райчев призна, че няма гаранция, че социологическата агенция ще се развива. „Това е микроскоп. Човекът, който купи микроскопа, може да е идиот и да започне да го използва като чук, да забива пирони с микроскопа. Това би изглеждало така – пристига някоя партия, с която си свързан, и ти вместо 15 да казваш 25% в глупавия случай, в по-умни 20, но пак лъжеш“, каза той.

Райчев разви тезата, че социолозите имат силно влияние, но за избори то е минимално.„Силата на социологическата агенцията не идва от казване на проценти, това е по-скоро демонстрация, че си качествен. Голямата сила е върху дневния ред на обществото“, посочи той и добави, че според него е съвсем ясно къде искат да влияят новите собственици на агенцията Борислав Цеков и Петър Кичашки: Съвсем е ясно къде искат да влияят. То е съвсем понятно какво искат да правят. Те са консерватори, те са тръмписти и много добре си представям, че те се надяват след евентуална победа на Търмп на 5 ноември и смяната на властта в САЩ през януари, те ще могат да подходят към обществото с определени съобщения, с определени тези и да заемат своето място. И в този смисъл аз напълно разбирам какво правят. Ако са идиотите, които използват агенцията за „тази партия ще спечели 12% при положение, че тя печели 3%“, ще похабят машината, но няма да го направят. Не мисля“.

Райчев посочи, че не знае, а и не го интересува произхода на парите, с които е купена „Галъп интернешънъл Болкан“. Не каза и на каква стойност е сделката, както отказа преди ден и пред Mediapool.

„Не мога да кажа поради уговорка колко пари са. Според нас с Кънчо парите са малко, но и много според купувачите“, заяви Райчев.

„В „Галъп“ остава Първан Симеонов, той ми е като син. Първан няма да играе, той е гаранция, че агенцията ще се използва, както трябва. Ако са неразумни да го командват, им гарантирам, че това води до ясен резултат – той напуска. Не вярвам да направят тая работа, защото Първан е огромен капитал, той е един от най-умните хора в България“, каза още Райчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране