16.08.2024 | 10:51
Петима обвинени за смъртта на Матю Пери
Аутопсията откри висока концентрация на кетамин в кръвта му и установи, че "острите ефекти" на контролираното вещество са го убили

Петима души са били обвинени в свързаната с наркотици смърт на Матю Пери миналата година, съобщи полицията. Сред тях са двама лекари и личният асистент на актьора, предаде ББС в четвъртък. От полицията съобщиха, че разследване, започнало през май, е разкрило „широка подземна престъпна мрежа“ от доставчици на наркотици, които са разпространявали голеАутопсия откри висока концентрация на кетамин в кръвта му и установи, че „острите ефекти“ на контролираното вещество са го убилими количества кетамин.

54-годишният Пери почина в дома си в Лос Анджелис миналия октомври. .

„Тези обвиняеми са се възползвали от проблемите със зависимостта на г-н Пери, за да се обогатят“, каза американският прокурор Мартин Естрада в четвъртък. „Те са знаели, че това, което правят, е голям риск за г-н Пери, но въпреки са го направили“, допълни той.

Трима от обвиняемите – включително асистента на Пери – вече са се признали за виновни по обвиненията в наркотици, докато други двама – лекар и жена, известна като „Кралицата на кетамина“, са били арестувани в четвъртък, според Министерството на правосъдието.

Кетаминът – мощен анестетик – се използва за лечение на депресия, тревожност и болка.

Хора, близки до Пери, който изпълняваше една от главните роли в телевизионното шоу на NBC „Приятели“, казаха след смъртта му, че той е бил подложен на терапия с инфузия на кетамин.

Нивата на лекарството в тялото му, открити при аутопсията, са толкова високи, колкото количество, дадено по време на обща анестезия, според съдебния лекар.

Обвинителен акт, внесен във федералния съд, описва подробно сложната схема за закупуване на наркотици, която според прокурорите в крайна сметка е довела до смъртта на Пери.

Прокурорите казаха, че асистентът на Пери, Кенет Ивамаса, е работил с двама лекари, за да осигурят на актьора кетамин за над 50 000 долара в седмиците преди смъртта му.

Длъжностни лица твърдят, че участващите в схемата са се опитали да спечелят от добре известните проблеми на Пери със злоупотребата с вещества. Твърди се, че един от лекарите, Салвадор Пласенсия, е написал в текстово съобщение: „Чудя се колко ще плати този идиот“.

42-годишният Пласенсия е предоставил на Пери кетамин „извън обичайната професионална практика и без законна медицинска цел“, според обвинителния акт.

Твърди се, че той също така е научил Ивамаса как да инжектира Пери с кетамин без подходящи процедури за безопасност и наблюдение, се казва в полицейското обвинение.

В четирите дни преди смъртта си Ивамаса е дал на Пери най-малко 27 инжекции кетамин, твърдят прокурорите.

Други обвинени по делото включват Джасвийн Сангха, така наречената „кетаминовата кралица“, която е доставяла лекарството нан Пласенсия чрез други двама съобвиняеми – Ерик Флеминг и лекаря Марк Чавес.

Прокурорите казват, че обвиняемите са се опитали да прикрият предполагаемите си престъпления след смъртта на Пери.

Твърди се, че Сангха е изпратила съобщение на друг заподозрян, казвайки му „да изтрие всички наши съобщения“. Пласенсия също е фалшифицирал медицински досиета, според обвинителния акт.

Удавянето също беше посочено като фактор, допринесъл за смъртта на Пери, което беше обявено за нещастен случай. Други допринасящи фактори са коронарната артериална болест и ефектите на бупренорфин, който се използва за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиати.

На върха на славата си Пери се бореше с пристрастяването към болкоуспокояващи и алкохол и многократно посещаваше рехабилитация. Той описва подробно борбата си с употребата на вещества в мемоарите си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“.

През 2016 г. той каза пред BBC Radio 2, че не може да си спомни три години от снимките на „Приятели“ заради алкохол и наркотици.

След опити за лечение той пише в мемоарите си, че е бил предимно трезвен от 2001 г. насам – „с изключение на около 60 или 70 пъти“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране