18.08.2024 | 13:00
Кирчо Руския от “Бандата на чуковете” е в ареста след стрелбата в Ханиоти
След скандал между Кирчо Руския и Иво Белгиеца започнала кървавата свада

Хора на небезизвестния бизнесмен със скандална слава Христофорос Аманатидис-Таки са участвали в мелето със стрелба в курорта Ханиоти на първия ръкав на Халкидики Касандра. В престрелката са били ранени трима души и са задържани петима българи.

Сред задържаните по неофициална информация е Кирил Киров, известен като Кирчо Руския, част от групата на Таки за мокри поръчки “Чуковете”. Според очевидци той и охранителите му нанесли побой и простреляли служители на заведение, собственост на друг българин. По време на сбиването в плажния бар снощи е имало вечер с жива музика. Инцидентът е предизвикал паника сред клиентите и персонала.

Нощното заведение е собственост Белгиеца и Веско Воденицата. Последният е сочен за близък на Васил Божков, като живее на семейни начала с Ивайла Бакалова. Воденицата не присъствал на кървавата свада.

По информация на очевидци Кирчо Руския и Любо Гъзара били в заведението заедно с жените си. Те чакали повече от час поръчката си, като извикали сервитьора да му потърсят сметка за забавянето. На място дошъл собственика Иво Белгиеца, като започнал спор между него и Руския, който прераства във физическа саморазправа. На помощ на собственика дошъл един от готвачите, който бил въоръжен с нож. Българските клиенти се „справят“ с персонала на заведението, въпреки че единият е намушкан.

От заведението натискат паник бутона, като на място идват гръцки охранители, които са с понтийски произход. Боят продължава, като единият от охранителите вади газов пистолет, преправен с бойни патрони и прострелва единия българин.

Веднага след това частните охранители бягат от заведението, а на място идва полицията, която арестува петимата българи.

Според гръцките медии три лица са били охрана на заведението и именно един от тях е стрелецът. Те са нападнали с нож другите двама пострадали. По записи от видеокамерите са  идентифицирани всички лица, участвали в инцидента. Според очевидци, на масата на пострадалите е имало деца и по случайност не са пострадали.

Всички пострадали са откарани с линейки в здравен център „Касандрея“, а след това е преценено, че е необходимо да бъдат преместени в болница „Полигирос“. Здравословното състояние на простреляния мъж се определя от гръцките лекарите като „особено тежко“. Другите двама са в ареста.

Генералното ни консулство в Солун е потвърдило за инцидента, след като е било уведомено полицията в Солун. Селото Ханиоти, известно с таверните си и нощни клубове, се намира на около 100 км от Солун.

След получена информация от гръцката полиция генералното ни консулство в Солун съобщи: “Във вечерните часове на 16 август, в нощно заведение в курорта Ханиоти е възникнал конфликт между компания от 7 български граждани, собственика и персонала на заведението, в резултат на което има две простреляни лица и едно с лека телесна повреда. Ранените са настанени в болницата на град Полигирос. Представителството ни в Солун е оказало съдействие и на роднини на пострадалите лица”.

Според гръцки медии участниците в инцидента са свързани с българската мафия. Задържани за побой и употреба на огнестрелно оръжие са Кирил Киров, известен в ъндърграунд средите като Кирчо Руския, и охранителите му. Той започва като дилър на дрога в столичния квартал “Люлин”, се издига в йерархията на подземието, влизайки в редиците на наказателната група на Таки. Арестуван е за търговия с дрога и мокри поръчки.

През юни 2016 г. Руския е задържан на остров Бали за източване на банкови карти. Той попада в ареста заедно с Тома Келевски. До задържането им се стига, след като техници на банкомат ремонтирали устройство за теглене на пари. От записа на видеокамерата на банкомата станало ясно, че малко преди това двама мъже си тръгнали и след 15-тина минути се върнали, като монтирали нещо в устройството. Техниците извикали полиция. След няколко часа българите се върнали до банкомата и били арестувани.

Кирил Киров – Руския е подсъдим в България по т.нар. дело “Бандата на чуковете” за разпространение на дрога. Заедно с него следствени бяха Любо Чука, Камен Куката, Тони Застраховката и още 15 души от обкръжението на Христофорос Аманатидис-Таки. Делото стартира през 2014 година, като бандата на Таки бе обвинена като организирана престъпна група, занимаваща се с побоища, палежи, отвличания и дори убийства.

От това дело по мистериозен начин изпадна организаторът и бос на групата Таки. Специализираният наказателен съд тогава прие да гледа делото и му даде ход по същество. Обвиняеми бяха Борис Борисов, Камен Балбузанов – Куката, Кирил Муртов, Любомир Симеонов – Младежа, Радостин Бързанов, Асен Китанов – Психото, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Александър Пацов, Веселин Иванов. Лидерът на групата Христофорос Аманатидис-Таки и неговата дясна ръка – Христо Вартерян-Исуса бяха в неизвестност, а прокуратурата отдели материалите за тях в друго производство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране