21.08.2024 | 10:58
Главчев пак се предложи на президента за премиер
Списъкът, от който може да избира президентът, е много съкратен

Служебният премиер Димитър Главчев влезе в 9.37 ч. в президентството, за да разговаря с държавния глава Румен Радев. Главчев прекара при Радев почти час, но след като излезе, беше лаконичен. “Да, заявих, че съм готов да бъда отново премиер. Не сме обсъждали вътрешния министър Калин Стоянов, защото не е издаден указ да бъда премиер”, каза Главчев и си тръгна.

Президентът продължава конституционната процедура в търсене на служебен премиер и днес ще разговаря с определените по Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. Списъкът, от който може да избира президентът, е много съкратен.

От гуверньорите на БНБ готовност преди 2 седмици показа само Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС. Предвид войната между президента и Делян Пеевски вероятността Радев да посочи Чобанов е нулева. Миналата седмица Димитър Главчев заяви, че е готов отново да бъде служебен премиер. Шансовете му се увеличават, ако съобщи, че е готов да смени вътрешния министър Калин Стоянов. Конституционалисти спорят дали Главчев може да бъде преназначен като служебен премиер. Обсъжда се вариант Радев да издаде два указа – с първия да го освободи и така да се върне отново в Сметната палата, и с втория да го назначи за премиер. При Главчев има и втори актуален проблем. Той е и външен министър, но не е полагал клетва като такъв. Това постава под сериозно съмнение документите, които е подписал като министър.

В понеделник проектокабинетът на Горица Грънчарова-Кожарева се провали. Президентът отказа да подпише указа за назначаването на ново служебно правителство заради Калин Стоянов.

От списъка потенциални служебни премиери още са Рая Назарян, председател на Народното събрание, но тя оказа преди няколко седмици. Другият хипотетичен кандидат е зам.-шефът на Сметната палата Тошко Тодоров, но той е с изтекъл мандат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране