23.08.2024 | 21:18
Какви имоти има Стоян Мавродиев
Супер луксозна къща за 5 млн.лева в София, апартамент в Дубай и три модерни вили в Халкидики

Основният обвиняем по аферата за източването на 150 млн.лева от Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е в Дубай, твърди Уикенд. Според изданието той е бил предупреден преди акцията и от Гърция се насочил към Турция, откъдето директно летял за емирствата.

В арабския мегаполис бившият шеф на държавната банка имал имот, струващ 2,5 млн.евро. Той бил притежател на три вили в баровското дело Посиди – на първия ръкав на Халкидики, както и имот в супер луксозния „Панчарево парк“ в София. Тузарската къща, разположена на хълмовете над Панчарево била с РЗП от 1200 кв.метра, 4 дка двор, външен басейн, винарска изба и домашно кино.

Палатът на Мавродиев бил реализиран от италианско архитектурно студио, а негов съсед била банкерката Цветелина Бориславова, както и Адам Сотков, собственик на компания за бързи кредити и колекторската фирма „Свети Георги Груп“, която през 2019 година усвои 75 млн.лева кредит от ББР.

Мавродиев станал депутат през 2009 г. от ГЕРБ, но почти веднага влязъл в конфликт с тогавашния втори човек в партията Цветан Цветанов. Самият Цветанов го заподозрял, че именно Мавродиев е пуснал интригата за незаконното му дете във Велико Търново, клюка, която силно се разпали през 2011 година.

За да се спре напрежението в партията само след няколко месеца Мавродиев е назначен за председател на Комисията за финансов надзор. Този пост заема до 2016 година.

Впоследствие става изпълнителен директор на ББР, а официалната му заплата е 60 хил. лева на месец. Тогава мотивът на управляващите е, че постът, който заема Мавродиев е важен и възнаграждението му трябва да е сходно с това в частните банки.

По време на управлението си на ББР Стоян Мавродиев отпуска почти 700 млн. лева кредити. В началото на 2021 година лично тогавашният премиер Бойко Борисов го отстранява от поста, а след това Мавродиев се покрива и бяга от прожекторите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране