25.08.2024 | 20:16
Убиецът от Солинген трябвало да бъде депортиран у нас
Сириецът влязъл в Европейския съюз през България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА.

Според клаузите на Дъблинското споразумение държавата членка на ЕС, през която търсещият убежище е влязъл на територията на съюза, отговаря за обработването на молбата му за убежище. ДПА е научила днес, че в случая сирийският гражданин е влязъл в ЕС през България.

Германският вестник „Велт“ съобщи, че депортирането от Германия в България е било отложено, тъй като мъжът се е укрил в Германия. Той се е появил месеци по-късно и е бил преместен в Солинген. Задържаният за нападението с нож в западния германски град Солинген, при което бяха убити трима души, а осем бяха ранени, е 26-годишен сириец, съобщиха властите рано тази сутрин, цитирани от Ройтерс.

Той се е предал сам и е признал престъплението, съобщиха в съвместно изявление полицията и прокуратурата в Дюселдорф. „Участието на това лице (в нападението) в момента се разследва интензивно“, казаха те.

Тези подробности дават донякъде по-пълна картина след съобщението, направено късно снощи от държавен служител, който обяви по германската телевизия ареста на мъжа, когото властите издирваха в продължение на 24 часа след нападението, отбелязва Ройтерс.

Нападението беше извършено в петък вечерта по време на фестивал за честване на 650-годишнината от създаването на града. Жертвите са двама мъже на 67 и 56 години и 56-годишна жена. Осем души бяха ранени, четирима от които тежко. Нападателят изглежда е избирал жертвите си на случаен принцип, но се е целил в гърлата им.

В изявление в канала си в „Телеграм“ вчера „Ислямска държава“ описа мъжа, за който се предполага, че е извършител на атаката като свой „войник“. „Той извърши нападението, за да отмъсти за мюсюлманите в Палестина и навсякъде (по света)“, пише терористичната организация.

Засега няма други доказателства, които да подкрепят това твърдение и не е ясно какви са били отношенията на задържания с „Ислямска държава“, уточни Ройтерс.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вуст вчера описа нападението като „терористичен акт“.

Германската федерална прокуратура, която е най-висшата прокуратура в страната, пое разследването на нападението, предаде в неделя ДПА.

Говорителка на прокуратурата каза пред агенцията, че се води разследване по подозрение за принадлежност към „Ислямска държава“.

Според „Шпигел“ заподозреният е 26-годишен мъж, пристигнал в Германия в края на декември 2022 г., който е подал молба за убежище. Органите за сигурност са нямали подозрения, че е бил ислямистки екстремист.

По-рано властите задържаха 15-годишно момче по подозрение, че е разбрало за планираното нападение, но не е информирало властите, припомни Асошиейтед прес. Две свидетелки съобщиха на полицията, че са чули момчето и неидентифицирано лице да говорят за готвено насилие преди нападението.

Антитерористичният прокурор Маркус Касперс заяви по време на пресконференция, че властите все още не могат да говорят за мотивите на нападателя.

„В момента не можем да идентифицираме мотивите, но предвид обстоятелствата не може да изключим възможността за тероризъм“, заяви Касперс, без да предостави допълнителни детайли.

„Виждаме първите признаци на нова вълна от терористични атаки“, коментира Питър Нойман, професор по сигурността в Кралския колеж в Лондон. Според него „Ислямска държава“ се опитва да се възползва от огромната мобилизация в резултат на терористичното нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалите събития в Газа, въпреки че строго погледнато тя няма нищо общо с тях.

„Атаката, която видяхме в Солинген, е именно от онези, които „Ислямска държава“ се опитва да вдъхнови. Тя призовава хората в интернет да атакуват „неверници“, използвайки подръчни средства като автомобили и ножове. По този начин тя се опитва да създаде впечатление, че е навсякъде и може да нанесе удар по всяко време“, каза Нойман пред АП.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер посети града снощи и каза, че правителството ще направи всичко възможно, за да подкрепи жителите на Солинген.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че извършителят трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона.

„Атаката в Солинген е ужасно събитие, което силно ме шокира. Нападател брутално уби няколко души. Току-що говорих с кмета на Солинген Тим Курцбах. Ние скърбим за жертвите и стоим до семействата им“, каза Шолц в социалната мрежа „Екс“.

„Отвратителният акт в Солинген шокира мен и страната ни. Скърбим за убитите и се тревожим за ранените. Желая им сила и бързо възстановяване от все сърце“, на свой ред заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в изявление.

Десетилетие след като групировката „Ислямска държава“ обяви своя халифат в големи части от Ирак и Сирия, екстремистите вече не контролират никаква земя, загубиха много свои видни лидери и почти не попадат в заглавията на световните новини.

Все пак групировката продължава да набира членове и да поема отговорност за смъртоносни атаки по света, включително тези в Иран и Русия по-рано тази година, при които загинаха десетки души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране