30.08.2024 | 10:40
Чистка в МВР: Уволнен е и шефът на жандармерията и баретите
"Козметичните промени" на Атанас Илков вече изхвърлиха от министерството Стоян Темелакиев и Христо Стефанов.

Новият вътрешен министър Атанас Илков, който твърдеше, че няма да прави чистка в МВР, а само „козметични“ промени, продължава с рокадите. Шефът на дирекция „Жандармерия“, част от която е и отрядът за борба с тероризма, Димитър Андонов е получил заповед за освобождаване от поста, съобщи Нова телевизия. Според документа той няма да е начело считано от 2 септември.

В четвъртък вечерта се разбра, че по предложение на Илков са освободени и досегашните зам.-министри Стоян Темелакиев и Христо Стефанов. Едновременно с това премиерът Димитър Главчев е назначил Любомир Йосифов за заместник.

Темелакиев и Стефанов бяха част от екипа на бившия министър Калин Стоянов. Именно неговата номинация за поста доведе до отказ на президента Румен Радев да назначи служебно правителство с премиер Горица Кожарева. Стоянов имаше силната подкрепа на Делян Пеевски, който го защитава от миналата година.

Ще бъде освободен и сегашният главен секретар Димитър Кангалджиев, който заемаше поста временно. На негово място ще бъде назначен шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Илков стана министър след като години наред бе шеф на друга ключова дирекция в МВР – националната полиция. Той отрича да е свързан с политически сили, макар че от ПП-ДБ се усъмниха, че е близък до Пеевски. За свой основен приоритет новият министър обяви провеждането на честни избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране