01.09.2024 | 17:02
Възстановена е паметната плоча на Христо Проданов – първият българин покорил Еверест
Идеята е по инициатива на ръководството на СУ "Христо Проданов"

Паметната плоча с лика на Христо Проданов – първия българин изкачил Еверест, беше възстановена в родния му град Карлово.

Идеята е по инициатива на ръководството на СУ „Христо Проданов“ и беше прегърната от карловския творец Димитър Бакърджиев. Самият той преди години беше дарил паметната плоча, която вандали разрушиха. Днес тя отново е на мястото си в двора на  учебното заведение, което тази година с поредица от събития отбеляза юбилейните 40 години от подвига на своя патрон. Най-значимото от тях е изграждането на нова стена за катерене в училището, която беше открита в навечерието на 20 април.

Христо Проданов е тринадесетият човек в света, успял да стигне до върха без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, покорил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам. Той загива при спускането от върха на 21 април 1984 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране