13.09.2024 | 16:52
МВР атакува дома на бореца срещу корупцията Светослав Илчовски
Най-после ГЕРБ събра смелост да ме нападне, коментира бизнесменът

17 броя живи, замразени и препарирани животни от защитени видове са иззети при специализирана полицейска операция, проведена на 11 септември в Плевенско под надзора на Окръжната прокуратура, предаде Нова тв.

Иззети са 2 броя розово фламинго, два розови пеликана, два замразени черни щъркела, както и 7 препарирани животни от видовете балканска дива коза, гарван, кожа с глава на кафява мечка, цяла кафява мечка, сив коронован жерав.

В хода на разследването са претърсени четири частни имота в землището на град Койнаре, Община Червен бряг – стопански двор, с много силози, халета, административни сгради, паркинги, изкуствено езеро, беседки, укрития за животни и къщички.

По непотвърдена информация имотите, в които са открити животните, са собственост на агробизнесмена Светослав Илчовски. Той е публикувал точно на 11 септември във Фейсбук – „Най-после ГЕРБ събра смелост да ме нападне“.

Светослав Илчовски преди 12 години подаде сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, който тогава бе депутат от ГЕРБ. Аврамов бе арестуван и изключен от партията, а по-късно се вля в редиците на ДПС. Едва преди месеци народният представител получи на първа инстанция 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

В историята бе замесена и депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова, която в първия мандат на Бойко Борисов бе начело на правната комисия в парламента. Илчовски разказваше, че бил посъветван да дава пари, но в Сърбия, където Фидосова си правела срещите там.

Няколко месеца след ареста на Аврамов Фидосова напусна политиката, но след като името ѝ бе замесено и в друг скандал – с тефтера на някогашния председател на несъществуващата вече комисия за конфликт на интереси Филип Златанов. Аврамов бе изключен от ГЕРБ.

През 2021 г. пък зърнопроизводителят съобщи, че е бил изнудван от „Иван Пилето“, който по думите на Илчовски го правел от името на тогавашния премиер Бойко Борисов. През май 2021 година Илчовски бе поканен в Народното събрание от т.нар, комисия „Манолова“, където говори за схемите при управлението на ГЕРБ. В една от тях беше намесено и името на собственика на „Градус“ Иван Ангелов, известен с прякора Пилето,. Твърденията на Илчовски доведоха до спад на цените на акциите на „Градус„. По-късно от компанията обявиха, че са започнали серия от дела срещу Илчовскиза 15 млн. лв.

Беше свикана и нарочна комисия в парламента, а Илчовски дори изказа твърдения коя е Мата Хари, направила снимките на златните кюлчета. Проверка на прокуратурата обаче не потвърди твърденията му.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор всички иззети живи животни са предадени на Зоологическата градина в София, определена за спасителен център със заповед на министъра на околната среда и водите.

Препарираните животни са насочени за съхранение в Регионалния исторически музей в Плевен, а замразените – към Българска агенция по безопасност на храните в града.

На адреса са установени още шест пернати живи животни, които поради техническа невъзможност да бъдат извозени, по разпореждане на прокурора са оставени на място.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране