15.09.2024 | 11:49
Пеевски активира партиите на Дал, Местан и Тахир срещу Доган
Изключеният от ДПС „Феномен“ финансира предизборните кампании с по половин милион лева

Делян Пеевски активира отцепниците от ДПС Касим Дал, Лютви Местан и Гюнер Тахир срещу Ахмед Доган. Изключеният от ДПС олигарх финансира минимум с по половин милион лева предизборните кампании на партиите ДОСТ, НПСД и НДПС, научи МИГNews.info.

Само допреди месец от трите формации твърдяха, че няма да участват на извънредните парламентарни избори на 27 октомври, защото нямат пари. Заради войната за ДПС между Делян Пеевски и Ахмед Доган ситуацията коренно се променя и изведнъж се оказва, че трите малки партии могат да изиграят ключова роля за гласовете турците и мюсюлманите на смесените райони. Поставената от ДПС-Ново начало задача на ДОСТ, НПСД и НДПС е агитират сред твърдия електорат на движението и най-вече възрастните избиратели, който са верни на Ахмед Доган. Целта на формациите на отцепниците на 27 октомври е да разпиляват гласовете на традиционния електорат на ДПС и така да бъде ударен Ахмед Доган.

Местан Орхан Исмаилов

Миналата седмица ЦИК регистрира трите политически формации, борещи за гласовете на турците и мюсюлманите. Партията “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ), която беше създадена от бившия председател на ДПС Лютви Местан, когото Доган прогони от партията с огромен скандал през 2015 г. Местан сформира ДОСТ с изключително активната подкрепа на турското посолство у нас, постигна известен първоначален успех, но след това партията западна. Сега тя се оглавява от Танер Алимолла.

В изборите се включва и “Народна партия Свобода и достойнство” (НПСД). Тя беше учредена от Касим Дал – основател и зам.-председател на ДПС, един от най-приближените хора на Доган, с когото обаче имаха разрив през 2011 г. Неговата партия влезе в “Реформаторския блок” – обединение на градската десница от 2014 г., партньор на ГЕРБ в кабинета Борисов 2, благодарение на което НПСД участва в изпълнителната власт. После пробва коалиция с ДОСТ, но неуспешно и западна, също като партията на Местан.

ЦИК регистрира и “Национално движение за права и свободи” (НДПС) на Гюнер Тахир. Той също е бивш зам.-шеф на ДПС, но беше изключен от движението още през 90-те години, основа своята партия НДПС и оттогава неуспешно се опитва да конкурира бившите си съпартийци.

Че има финансиране за Дал, Местан и Тахир се потвърждава и от медийното им поведение. През последния месец те атакуват яростно Ахмед Доган в синхрон с медийните бухалки на Делян Пеевски, които отразяват обилно “разкритията им”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране