16.09.2024 | 10:40
Нов опит за убийство на Тръмп!
Нападателят, носил "Калашников", е задържан
Експрезидентът Доналд Тръмп е бил обект на ново покушение, което е било предотвратено. Според ФБР става въпрос за опит за убийството му.
Заподозреният е задържан. Според първоначалната информация това е Райън Уесли Рут, 58-годишен мъж от Хаваите. Все още не са ясни мотивите му. Си Ен Ен и Си Би Ес съобщиха, че той е строителен работник в Хаваи, който в миналото е бил задържан. Редовно е публикувал за политически събития като понякога е критикувал кандидата за нов мандат в Белия дом Тръмп.
Рут е изразявал подкрепа за борбата на Украйна срещу руската инвазия. „Готов съм да пътувам до Краков и до границата с Украйна като доброволец да се бия и умра“, пише той в пост в социалната мрежа Х през март 2022 г.

Нападателят е бил с „Калашников“

Представители на американските органи на реда съобщиха, че агентите на американската Сикрет сървис са забелязали и стреляли по въоръжен мъж в храсти близо до голфигрището на Тръмп.
Той е имал автомат АК-47.  Агентите като забелязали цевта на оръжието, на между 365 и 457 метра от Тръмп, докато разчиствали дупките от потенциални заплахи преди Тръмп да играе. Те веднага влезли в сблъсък с въоръжения мъж и изстреляли поне четири патрона.
Инцидентът се случва между 13:30 ч. и 14:00 ч. местно време, добави шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу заяви на пресконференция. Стрелецът захвърлил автомата си, две раници и други предмети и избягал с черен джип Нисан.Синът на Доналд Тръмп, Доналд Тръмп – младши, съобщи в Екс, че местните сили на реда са му казали, че в храстите е бил открит автомат Калашников (АК-47) и е бил задържан заподозрян, отбелязва Ройтерс.
Тръмп: Няма да се предам
Експрезидентът Доналд Тръмп увери поддръжниците си, че е добре и няма да се откаже, предадоха световните агенции.  „В близост до мен имаше изстрели, но преди слуховете да излязат извън контрол, исках първо да чуете следното: В БЕЗОПАСНОСТ СЪМ И СЪМ ДОБРЕ!“, заявява Тръмп в имейла до поддръжниците си, цитиран от Асошиейтед прес.
„Нищо няма да ме забави. Няма НИКОГА ДА СЕ ПРЕДАМ!„, добави той. По-рано АП и Ройтерс предадоха, че предизборният щаб на Тръмп и американската Сикрет сървис съобщават за изстрели в близост до експрезидента. Не се уточняваше дали изстрелите са били насочени към него. Сикрет сървис, която е натоварена с охраната му, съобщи, че разследва инцидента, случил се малко преди 14 ч. местно време.
Преди около два месеца Тръмп беше одраскан по ухото при предполагаем опит за убийството му на митинг в Пенсилвания. Той се върна във Флорида този уикенд след посещение на Западното крайбрежие на САЩ, включващо нощен митинг в Лас Вегас и събитие за набиране на средства в Юта.
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, съперничка на Тръмп в предизборната кампания, осъди насилието в страната след информацията за стрелба в близост до мястото, където кандидатът на републиканците играел голф, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
„Бях информирана за стрелбата в близост до бившия президент Тръмп и имота му във Флорида и се радвам, че той е в безопасност. Насилието няма място в Америка“, написа кандидатката на Демократическата партия в Екс.
Губернаторът на Минесота Тим Уолц, кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия, заяви, че той и съпругата му Гуен се радват да чуят, че Тръмп е в безопасност.
Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че е бил информиран от изпълняващия длъжността директор на Сикрет сървис и приветства агенцията за бързата реакция на нейните агенти, гарантирала безопасността на експрезидента.
Той подчерта, че осъжда „политическото насилие от всякакъв вид“ и призова извършителят „да бъде преследван с цялата строгост на закона“.
„Пределно ясно е, че има насилници, които са готови на всичко, за да не допуснат президента Тръмп в Белия дом“, заяви от своя страна в Екс сенаторът от Флорида Рик Скот.
Шерифът на окръг Мартин Уилям Снайдър заяви пред Дабъл Ю Пи Ти Ви, че заподозреният, за когото се смята, че е свързан с инцидента, „не беше въоръжен, когато го извадихме от колата“. Мъжът е имал спокойно, уравновесено поведение и не е проявил особени емоции, когато е бил спрян от полицията, каза Снайдър, като подчерта, че заподозреният не е задал въпроса защо е бил спрян.
„Изобщо не попита: „За какво става въпрос? Очевидно е, че органите на реда са с пушки, сини светлини, много неща се случват. Изобщо не е задавал въпроси“, подчерта шерифът. Агенция Киодо съобщава, че според следовател от Флорида заподозреният е бил на около 370-460 метра от Тръмп.
Белият дом заяви веднага след инцидента, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, съперничка на Тръмп от Демократическата партия в президентските избори, са изпитали облекчение, когато са чули, че Тръмп е в безопасност. ФБР заяви на пресконференция, че разследва случая, който изглежда като опит за убийство на експрезидента на САЩ, отбелязва Ройтерс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране