19.09.2024 | 13:13
Скандал! МВР може да свали сайт само по съмнение за сатиризиране на Пеевски
Министерството разкри как ГДБОП спря сайта Novonachalo.com

Защо сайтът novonachalo.com, сатиризиращ съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, е бил свален? Само по два сигнала от граждани и заради съмнения за закононарушение, разкри Министерство на вътрешните работи в отговор към депутата Божидар Божанов.

“Отговорите са доста притеснителни. От тях излиза, че МВР може уж по сигнали да сваля всякакви сайтове, заради съмнения за закононарушения. На сайта не пишело изрично, че бил сатиричен и затова не можело да става дума за политическа сатира. Съдържанието било клеветническо и обидно”, пише той във Фейсбук профила си.

И задава логичните последващи въпроси – какво става, ако утре партиен активист подаде сигнал срещу интернет страницата на друга партия, която критикува неговата? Или ако политик подаде сигнал срещу новинарски сайт за обида?

В средата на август ГДБОП блокира сайта “Ново начало” – творение на активисти на ПП-ДБ, пълен със сатира и подбрани кадри на санкционирания по “Магнитски” политик. В отговора на МВР се посочва, че отдел “Киберсигурност” е получил два сигнала за разпространяване на “фалшиви новини, клеветнически и обидни твърдения” – наказуемо според НК. Установили, че сайтът съдържа имена и кадри на “обществено-политически личности”, че е с американски домейн и на български хостинг.

И след това го блокирали с полицейско разпореждане – за да направят “пълна и всестранна проверка”.

Божанов пита и за други ограничения на сайта – дали домейнът е вкаран в “черен списък”, дали е докладван във Фейсбук, дали е търсено истинското му IP от защитната услуга CLoudfare, дали са проверявани конфигурациите на сайта. Нищо подобно не е извършвано, настояват от МВР.

От министерството твърдят и че на сайта не е имало данни на сайта за авторите, контакт с тях или източници за информацията. Това би застрашило и десетки български “медии” и сайтове от подобно блокиране само с полицейско нареждане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране