19.09.2024 | 14:20
Крепостта се разпада: Как се разпределят силите в ДПС
Делян Пеевски се позиционира като по-силен институционален играч и получи марката ДПС

Свърши се с гадаенето кое място ще заеме ДПС на изборите – няма да е в челната тройка. За позиция след трето място всяка от двете регистрирани за участие формации (с и без ДПС в името) ще се състезава с БСП, “Има такъв народ” и някоя партия от националпопулистка порода – но най-напред с доскорошните си съратници.

Сражението ще е до последна минута

Четиридесет дни преди изборите на 27 октомври, прогнозите, че етническият вот на ДПС ще се изсипе при привържениците на Ахмед Доган, няма изгледи да се сбъднат на сто процента. В някои райони ще се реализират наполовина, в други може и да приближат сто процента, но как ще изглежда в мандати крайният резултат е трудно да се калкулира – сражението ще е до последната минута.

Бившият съпредседател на ДПС (Пеевски все още е съпредседател на ДПС по съдебна регистрация – б.р.) – олигархът Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, се позиционира като по-силен институционален играч, с подкрепа от регулаторни органи и институции. Неговото “ДПС-Ново начало” вече получи марката “ДПС” от Върховния административен съд (ВАС), което му гарантира и представителство в РИК и СИК, които броят гласовете и вписват резултатите в изборните протоколи.

Интригата за монолитното допреди 3 месеца ДПС е дали електоралната лоялност към Доган ще надделее при конкурентните преимущества на Пеевски.

Засега има една прогноза и тя е на проф. Михаил Константинов по Nova News – че ДПС ще загуби около 15 депутатски мандата, а двете фракции ще имат общо 30-35 депутата. Само една от двете обаче – “ДПС-Ново начало” или “Алианс за права и свободи”, ще е спечелила повечето от тях, а сблъсъкът им ще продължи и в следизборните конфигурации.

Мехмед Атаман бе сред 10-те изключени от почетния председател местни лидери на Движението. Отсъствието му от сбирката на “ДПС-Ново начало”, където бяха останалите деветима, е поради факта, че служебният премиер Главчев го назначи за областен управител на Хасково (преди това е бил депутат и заместник-кмет). Няколко местни сайта съобщиха, че в последните години строителната фирма на съпругата му печели обществени поръчки за над 9 милиона лева в областта.

Десетте общински структури на ДПС във Велико Търново, където Движението традиционно печели един мандат, също са избрали “Ново начало”.

В “крепостта” не е спокойно

Това показва, че в Търговище, Шумен и Хасково битката между двата лагера на ДПС никак няма да е лека, също и в Благоевград, но несъмнено най-оспорвана ще е в известния като “крепост на ДПС” район Кърджали, където Движението спечели всичките пет мандата на предишния вот.

Неписана традиция повелява тук да води листата Лидерът на партията – за 9 юни начело беше Пеевски. Сега се очаква един срещу друг да се изправят Пеевски и Ахмед Доган, вече номиниран за водач от Областния съвет на ДПС-Кърджали.  (И тук внясаме корекция в текста на Милчева – Доган няма как да бъде номиниран от ДПС, тъй като тази партия е в коалицията около Пеевски „ДПС-Ново начало“. Доган може да бъде номиниран от някоя от партиите в коалицията АПС, и това го сториха земеделците на Румен Йончев – б. р.)

Но кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, който кара своя първи мандат, е сред активистите на ДПС, подкрепящи “Новото начало”. Освен него към фракцията на Делян Пеевски са и кметовете на Джебел и Черноочене Неджми Али и Айджан Ахмед, също и председателят на Общинския съвет в Кърджали, който оглавява и общинския съвет на ДПС Байрям Байрям. От известно време по улиците на Кърджали кипи бурна строителна дейност, след като през февруари кметът обяви основен ремонт на 17 улици за над 23 милиона лева и по девет от тях вече се работи, което приветстват и в областния център.

Вотът ще е раздробен

Вотът на турското етническо малцинство обаче ще бъде още по-раздробен и поради регистрираните за участие (на още – б.р.) три партии за участие в изборите, регистрирани все от противници на Доган – ДОСТ, „Национална ДПС“ на Гюнер Тахир и „Народна партия Свобода и достойнство“ на Орхан Исмаилов.

Как ще гласуват изселниците в Турция, след като на 2 април 2023 г. за ДПС там гласуваха 61 467 избиратели с двойно гражданство, а на 9 юни бяха 41 995? Вероятно още по-малко. Няколко автобуса от Турция със сигурност ще акостират на автогарата в Кърджали в изборния ден, осигурени от “Новото начало”, както беше и преди няколко месеца.

До 27 октомври съперниците за вота на едни и същи избиратели ще се залеят с реки от кал. Сараите на Пеевски обаче още никой не е показал.

“Дойче веле”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране