20.09.2024 | 10:36
Смяната на пола при деца скара Лорер с Петков и Василев
Законопроектът е излишен, защото и досега смяната на пол при непълнолетни и малолетни е забранена
Филтър

Нов разлом в отношенията на Даниел Лорер с лидерите на „Продължаваме промяната“ настъпи в края на миналата и началото на тази седмица. Между него, от една страна, и съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев, от друга, има напрежение от месеци насам и мястото му в листите е под въпрос.

На 11 септември Лорер и още 5 депутати от парламентарната група на ПП-ДБ изненадващо внесоха законопроект, с който се забранява смяната на пола на децата и се ограничава достъпът им до порнографски материали. Подобен преди тях предложиха от „Възраждане“, но всички вкупом ги заклеймиха, и най-вече лагерът около Кирил Петков. Затова инициативата на Лорер е изненадала дори неговите съпартийци и колеги от групата. Всъщност законопроектът е излишен, защото и досега смяната на пол при непълнолетни и малолетни е забранена.

Законопроектът за изменение на Закона за закрила на детето е подписан от няколко депутати, които са в лагера на Лорер. Това са Ивайло Шотев и Йордан Терзийски, чиито места в листите също не са сигурни, съгражданинът му от Варна Ивайло Митковски, приятелката му Вяра Тодева и Катя Панева, която е от „Демократична България“. Липсват имената на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Атанас Атанасов, Божидар Божанов и всички по-изявени лидери в коалицията. Нещо повече – те са му държали сметка за самоинициативата, която вреди на либералния имидж на коалицията и разколебава електората. Никой от тях не го защити публично, а малкото време в този парламент показва, че законопроектът няма да мине.

Напрежението между Лорер и Кирил Петков започна преди повече от 2 години покрай Радостин Василев, който мигрира от партията на Слави Трифонов в „Продължаваме промяната“. Тогава бившият министър на иновациите е бил против, но Петков и Василев са ползвали настоящия лидер на партия „Меч“ като острие и са одобрявали тона му. След това той ги предаде, като записа националното им съвещание, което по-късно стигна до прокуратурата.

Години наред Асен Василев назначаваше съпругата на Даниел Лорер за свой началник на кабинета, но това се промени при правителството на сглобката. За да потушат напрежението, от ПП предложиха Лорер за еврокомисар, след това за евродепутат, но не успя да се класира. Съпругата му също се размина с два високи поста в Европа, и то със скандали. Всъщност работата на Даниел Лорер в парламента е тотално изолирана от тази на лидерите в ПП, какъвто той искаше да стане, но не го допуснаха като трети съпредседател. Лорер е участвал в няколко законопроекта, където липсват имената на лидерите Кирил Петков и Асен Василев. От всички най-деен е бил Петков, а Василев е положил подпис само под два. Те са с икономическа тематика, която е голямата сила и на Лорер, но неговото име липсва в тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране