20.09.2024 | 10:42
Какво прави човек на Пеевски при шефа на Антикорупционната комисия?
ПП-ДБ ще иска записи от камери

Депутат от ДПС-Пеевски редовно е посещавал Антикорупционната комисия и г-н Славчев. Това заяви зам.-председателят на ПП-ДБ Божидар Божанов, посочвайки името на Хамид Хамид.

Ето какво каза още Божанов пред БНТ:

Депутатът от групата на ДПС – Пеевски Хамид Хамид редовно е посещавал Антон Славчев в антикорупционната комисия. Ще изискваме записи от камерите, защото, ако това се окаже вярно, това може да означава оказване на политическо влияние върху независим орган.

Гласуването или негласуването на оставката на Антон Славчев е политически въпрос, който е важен за формирането на управление след това. Ние от ПП-ДБ сме казали, че трябва да има управление, но то трябва да стъпи на антикорупционни реформи и затова търсим антикорупционно мнозинство. Вчерашният акт не дава добър сигнал в тази посока.

Вчера се потвърди, че Антон Славчев е бухалка на Делян Пеевски. От парламентарната трибуна той бе енергично защитаван от ДПС – Пеевски и при гласуването на оставката му оцеля с подкрепата и на ГЕРБ, БСП – Ново начало и липсващите в зала ИТН.

От 2016-а година трябва да се изгради система за анализ на корупционния риск, която сама да открива странности и аномалии при възлагане на обществени поръчки. Например, имаме министър, който пък има братовчеди, съпруги, съсобственици на бивши дружества. Всичко това са много връзки и в момента, в който някой спечели обществена поръчка в подчинена агенция, тези връзки може да се проверят, за да се види има ли втори братовчед или съученик на министъра сред спечелилите поръчката.

Антон Славчев прекратява договора за европейско финансиране на тази система и решава, че това ще се прави с вътрешен ресурс. Това не се случва и Комисията не е извършила никакви системни действия, които да ограничат корупцията.

Правителството на Северна Македония днес се различава доста от кабинета, с който се направи френското споразумение. Вицепремиерът им направи скандални и недопустими изказвания. Важното е, че след френското споразумение сега вече не само България е спирачка пред влизането в ЕС заради такива изказвания, а целия Европейски съюз. Докато в Скопие не изпълнят изискванията и продължават да се държат така, членството им в ЕС е на практика невъзможно. Няма да приемем такова поведение да бъде толерирано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране