21.09.2024 | 10:09
Мениджърът на джендър-боксьорката Имане Халиф : Момиче е, има аномалия
Ето откъде тръгват споровете за нейния пол

Франция затвори олимпийската страница „Париж 2024”, но спортното събитие повдигна много въпроси, чиито отговори остават отворени. Игрите често напускаха очертанията на спортните зали и терени за да се „играят” в социалните мрежи, а политическите и социални теми се коментираха повече от спортните. Името на Имане Халиф не остави никого безразличен, но едва ли светът щеше да познава алжирската боксьорка само заради златния медал, ако не бяха споровете около нейния пол.

Доналд Тръмп, Илон Мъск и италианският премиер Джорджа Мелони зададоха тон на спорове, свързани с пола на Имане Халиф, за да я превърнат в една от най-коментираните спортни личности на планетата.

Буквално за часове последователите на боксьорката в социалните мрежи надхвърлиха 2 000 000 души. В родния Алжир Имане се превърна в национален герой. УНИЦЕФ я прави свой посланик, а за много хора по света тя стана лице на борбата срещу дискриминацията и несправедливостта.

Пред NOVA говори мениджърът на Имане – Насер Йефса. Той разказва, че срещнал Имане преди 2 години по време на Средиземноморските игри в Оран, Алжир. Видял я за първи път по време на четвъртфиналните битки. Първият му спомен е, че веднага видял, че това е момиче с голям потенциал за медал от Олимпийските игри. Обадил се на приятел във Франция за да му разкаже за Имане. Той казал, че познава треньора й Мохамед Чауа, след което помолил да организира среща. Мохамед му споделил мен, че Имане е част от алжирския национален отбор, но нивото ѝ е много по-високо от това на останалите момичета и не може да прогресира. Насер предложил да му представи проект и ако той бъде приет, да изведе Имане в чужбина, за да усъвършенства техниката и тактиката й.

На въпрос как могат да се обяснят физическите преимущества, които Имане има, в сравнение с други боксьорки, Насер отговаря:

” Много просто, тя е живяла при много сурови условия. Израснала е в планински град, на висока надморска височина, където няма нищо. Не са имали ток, нито вода. Всяко нещо е изисквало интензивни физически усилия. Пред Имане никога се е стоял въпросът дали е момиче или момче. Тя е родена като момиче. Възприема се като момиче. Тя се държи като момиче. Вярно, не се гримира, защото както ви обясних, че е живяла на място, където момичетата обикновено не се гримират. Не се грижи особено за външния си вид, за косата си и сигурно затова казват, че е мъжкарана.”

След като започват съвместна работа, Насер разбира, че месеци по-рано, на Световното първенство в Истанбул, Международната боксова асоциация е правила тестове за пол на Имен. Твърди, че информация и резултати от тях няма. Година по-късно, през март 2023 година, алжирката участва на световното в Ню Делхи, като отново е подложена на полови тестове. Бие се успешно, достига до финал, а вечерта, преди да бъде дисквалифицирана получава изненадващо посещение в хотела.

„Членове на Международната боксова асоциация отиват в хотела на Имане, повикали са я да слезе от стаята като са ѝ казали, че имат резултатите от тестовете, но за да ги получи трябва да подпише документ, на английски. Тя подписва автоматично, без да се замисля, но се оказва, че всъщност е дала съгласието си да бъде заменена на финала от китайската боксьорка, която побеждава на полуфинал, защото няма право да се боксира”, каза още Йефса.

На въпрос дали е виждал резултатите, Йефса отговори:

“Никой. Аз лично, като мениджър, не съм ги виждал. След това тя се върна в Алжир. Не излизаше, плачеше в стаята си. Никой не разбираше проблема й. Никой не знаеше какво да прави. В този смисъл тя беше изоставена. Аз се върнах във Франция и започнах да търся най-добрите професори в областта на ендокринологията. Успях да намеря час, обадих се на Имане, която беше наистина депресирана. Доведох я тук, в Ница. За да я мотивирам, започнахме да тренираме .След това отидохме в Париж за да направим тестовете за тестостерон, хромозомен тест, рентген, ядрено-магнитен резонанс и се върнахме отново тук за подготовката. Обяснихме на професора, който я прегледа цялата история с Имане. Той ме помоли да изляза за да я прегледа. След 5-10 минути ме повика и каза следното на Имане: „Вие сте жена с аномалия, която се лекува! Не сте нито първата, нито последната. Имам 2000 случая като вашия”. Тя никога не е правила нищо, за да промени пола си.”

Насер обясни, че Имане продължава да има много противници, но също така е подкрепяна от милиони хора по целия свят и има голямо бъдеще, а историята ѝ трябва да бъде разказана във филм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране