21.09.2024 | 17:18
Русия пак обяви България за враг
Страната ни била налагала деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности

След като бе обявена за неприятелска държави, сега България бе включена в друг списък с врагове на Русия. Премиерът Михаил Мишустин е подписал утвърдения от руското правителство списък със страните “налагащи деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности” и в него е и нашата страна.

Списъкът е приет в съответствие с указа на президента Владимир Путин от 19 август 2024 г. „За предоставяне на хуманитарна подкрепа на лица, които споделят традиционни руски духовни и морални ценности“. Той предвижда опростена процедура за преместване в Русия за онези, които не приемат деструктивните неолиберални нагласи в своите страни, противоречащи на традиционните ценности.

България е в списъка заедно с още 46 държави и територии. От страните в ЕС не са включени само Словакия и Унгария, чиито премиери – Роберт Фицо и Виктор Орбан, заемат откровено проруски позиции. От страните в НАТО пък е изключена Турция, която демонстрира близки отношения с Кремъл. Вътре са също така САЩ, Великобритания, Япония и редица други страни, неподкрепящи руската политика.

В Русия има утвърден и други списъци на неприятелски страни.

Единият е на държави, срещу които Руската федерация налага икономически контрамерки. На 5 март 2022 г. Путин подписа указ, който установява временна процедура за плащания към чуждестранни кредитори от държави, които са приели санкции срещу Русия. Според указа всички разплащания с чуждестранни кредитори от неприятелски страни трябва да се извършват в рубли.

Пак на 5 март 2022 г., в изпълнение на указ на Путин руското правителство одобри и “списък на страните, извършващи неприятелски действия спрямо Русия, нейните компании и граждани”. В него отново е България, както и всички останали членки на Евросъюза. Вътре са също САЩ и Канада, Великобритания (включително зависимите от Британската корона и британските отвъдморски територии), Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Украйна, Черна гора, Швейцария, а също Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Южна Корея и Япония.

На 23 юли 2022 г. списъкът беше допълнен от Бахамите и островите Гърнси и Мейн. На 30 октомври същата година руското правителство включи и 11 британски отвъдморски територии в списъка на неприятелските страни, които подкрепиха санкциите, наложени от Великобритания срещу Русия: Бермудските острови, Британската антарктическа територия, Британската територия в Индийския океан, Каймановите острови, Фолкландските острови, Монсерат, Питкерн, Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, Акротири и Декелия, Търкс и Кайкос. Така, като се вземат предвид Ангила, Британските Вирджински острови и Гибралтар, всичките 14 британски отвъдморски територии са включени в списъка на недружелюбните към Русия държави.

Списъкът с държави, обект на дипломатически ответни мерки, пък се отнася до ограничаване на броя на служителите на посолствата, консулствата и представителствата на неприятелски държави на територията на Русия. Той пак е по повод указ на Путин – от 23 април 2021 г. „За прилагането на мерки за въздействие (противодействие) на неприятелски действия на чужди държави“.

Първият списък с такива държави беше одобрен от руското правителство на 13 май 2021 г. В него влязоха САЩ и Чехия, които през април 2021 г. изгониха руски дипломати по обвинения, че работят за разузнавателните служби. Така Чехия може да има повече от 19 служители в дипломатическата си мисия в Русия, а САЩ не могат да наемат нито един.

На 20 юли 2022 г. Русия разшири списъка и включи Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия. Така Словения и Хърватия не могат да наемат служители в Русия за дипломатическите си институции, а за Гърция, Дания и Словакия са поставени лимити – съответно 34, 20 и 16 души. На 2 август 2023 г. бе включена и Норвегия, която получи ограничение от 27 служители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране