03.10.2024 | 21:54
Депутатът Ибрямов е задържан за търговия с влияние във военното министерство
Арестуваният е взел общо 300 000 лв. от Мирослав Валентинов Тодоров през последните 2 месеца

Близкият до Ахмед Доган политик от ДПС Джейхан Ибрямов е разследван за търговия с влияние. Прокуратурата твърди, че той е опитал да оказва такова върху министерството на отбраната. Засега обвинението не разкрива детайли за какво точно става дума.

Заради обвиненията днес Ибрямов загуби двата си имунитета – като действащ депутат и кандидат за депутат. Те бяха свалени от Централната избирателна комисия (ЦИК) и Народното събрание. А съратниците му от лагера на Доган се обезпокоиха толкова, че даже поискаха отлагане на парламентарните избори на 27 октомври.

От решението на председателя на НС Рая Назарян за имунитета на Ибрямов се разбраха подробности за обвинението. Прокуратурата твърди, че има данни, че той е оказвал влияние върху длъжностни лица в Министерство на отбраната. За това свое действие Ибрямов е поискал “дар” от 200 000 лева, а лицето Мирослав Валентинов Тодоров му е дало 100 000 лева на 2 октомври. В писмото се уточнява, че от правна страна се касае за тежко умишлено престъпление а именно “търговия с влияние”, наказуемо с лишаване от свобода повече от 5 години.

“В периода от 25.09.2024 г. до 02.10.2024 г. в гр. София поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им, като на 25.09.2024 г. в гр. София, в района на сградата на 91- ва Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов”, поискал от Мирослав Валентинов Тодоров дар – паричната сума от 200 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от МО във връзка със службата им, а на 02.10.2024 г. около 19:10 ч. във гр. София, бул .“Ген. Тотлебен“ № 36, на паркинга пред магазин „Кауфланд“, приел от Мирослав Валентинов Тодоров дар – паричната сума от 100 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица в МО във връзка със службата им – престъпление по чл. 304б, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 НК.

В искането се твърди, че доказателственият материал в подкрепа на горното, разкрива признаците на престъпление от общ характер, характеризиращо се с висока степен на обществена опасност, както и на опасност Ибрямов да извърши престъпление, както и да повлияе на свидетели по делото и да попречи по този начин на по-нататъшното разследване“, пише в писмото с мотивите на Рая Назарян.

Прокуратурата му повдигат обвинение за търговия с влияние по чл. 304 Б от Наказателния кодекс. Това се случи в Седмо районно полицейско управление. Екипите на антикорупционната комисия му снемат обяснения. Откритите в Ибрямов банкноти са белязани, има и запис на неговия глас, посочиха по-рано от държавното обвинение. Снощи от дома му са иззети 100 хиляди лева, папки с документи и тефтер.

Джейхан Ибрямов беше задържан снощи. В него е имало белязани пари – 100 000 лв., казаха пред “Сега” източници от разследването. Освен това по делото е имало приложени специални разузнавателни средства срещу Ибрямов – подслушани телефонни разговори. Акцията, в която е задържан Ибрямов, е на ГДБОП и КПК, обясниха източници от прокуратурата. Държавното обвинение е било уведомено за нея едва тази сутрин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране