05.10.2024 | 16:33
Бутат насила Мария Павлова за главен прокурор
Служебният министър е фаворитка на ГЕРБ и на кръга около президента за наследник на Борислав Сарафов

Няма не искам, няма недей! След като вече стана ясно, че новият главен прокурор на България трябва да встъпи в длъжност на 16 януари идната година, министърът на правосъдието Мария Павлова публично обяви, че не иска да бъде номинирана.

В парламента, който хлопна врати със скандален финал преди старта на кампанията в полунощ обаче се говори, че именно Павлова ще бъде „принудена” да седне идната година в стола на Борислав Сарафов, научи „Уикенд”. За това я калесват както хора от ГЕРБ, така и от кръга на Румен Радев.

Десните партии не искат да чуят досегашния главен прокурор Борислав Сарафов да запази поста си, а ако пак се създаде сглобка 2.0 с тях и ДПС, то желанието им да премахнат настоящия обвинител №1 щяло да бъде осъществено. Мария Павлова дори отказа да номинира като министър бъдещ главен прокурор и се мълви, че уж отказът й изобщо да участва в надпреварата, за която на този етап няма нито един кандидат, бил про форма. ГЕРБ одобрявали Павлова за креслото на Иван Гешев, но част от лагерите в партията коментирали и Антон Славчев като вариант. Опитите да бъде отстранен от шефския пост в КПКОНПИ засега са неуспешни именно заради подкрепата от страна на партията на Бойко Борисов.

Славчев обаче не се ползва с одобрението на десните и „Промяната”, които натискат да бъде премахнат от антикорупционната комисия, за да инсталират свой кадър там. За държавното обвинение вече се спрегнаха над 4 имена, сред които това на Мария Павлова, Сарафов, съдия Йонко Грозев – любимец на Христо Иванов, че дори и Теодора Георгиева, която в момента е в екипа на европрокурор №1 Лаура Кьовеши. На този етап обаче нито една партия не е обявила официално някое име за номинация. Който и да се опита да се състезава за стола на Сарафов обаче, вече ще трябва да подаде данни за имуществото си и евентуални конфликти на интереси или провинения в корупция, проверявани от закона понастоящем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране